in

Што?Што?

Еден месец пиела речиси четири литри вода дневно, а еве какви се последиците

Секојдневното пиење вода е здраво, но и не треба да претерувате. Се препорачуваат осум чаши дневно, но значително повеќе од тоа може да има некои несакани ефекти.

Главоболка

Главоболката може да настане поради недоволна вода, односно дехидрација, а се чини дека може да настане и поради премногу вода, како што забележал новинар од порталот Eathis.com кој одлучил да пие повеќе од три литри вода дневно за еден месец.

Имено, доаѓа до намалување на нивото на натриум што предизвикува главоболка, а несаканите ефекти се замор и слабост. Затоа, во водата треба да се додадат електролити за телото да ги добие потребните хранливи материи.

Поголема желба за вода

Во првите неколку недели, вели таа, ако не пиела ништо цел час, чувствувала жед и сакала вода. Тој претпоставува дека нејзиното тело било во шок бидејќи дотогаш пиела многу малку вода. Таа смета дека е интересно да открие дека нејзиното тело и кажува да пие повеќе вода.

Постоено одење во тоалетот

Тоа беше очекувано, вели тој, но премногу вода може да ја отежне работата на бубрезите, што може да доведе до сериозни несакани ефекти. Телото произведува урина со цел да ги отстрани токсините и вишокот вода од телото, бубрезите играат важна улога во тоа, тие ги филтрираат токсините од крвта и земаат вишок вода од крвта за да го одржат балансот на електролитите.

Таа заклучила дека не треба постојано да се пие повеќе од три литри вода, туку препорачаната количина која е здрава за организмот и нема да предизвика несакани нуспојави.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote