in

ПРИЛОГ ЗА ЧИЈ ВКУС ЌЕ СЕ ЗБОРУВА СО ДЕНОВИ: Гурмански млади компири со пршута печени во рерна

 

Послужете го компирот подготвен на овој начин со малку месо или салата.

Состојки:

  • млади компири
  • сув зачин
  • маслиново масло
  • црн пипер (по избор)
  • рузмарин
  • пипер
  • малку путер или маргарин

За прелив:

  • Кисела павлака
  • јогурт
  • мајонез
  • лук во прав или свеж
  • малку сол
  • малку истолчена лута пиперка (по избор)
  • малку сирење, панчета и млади листови кромид

Подготовка:

Прво измијте и излупете го компирот, а потоа избришете го со крпа. Ставете го во сад и прелијте го со маслиново масло. Додадете сув зачин или со рузмарин, пиперка и толчена пиперка. Промешајте, па ставете во подмачкана тава во која сте додале неколку парчиња путер или маргарин и малку вода. Печете на 200 ° C во загреана рерна околу 40-45 минути.

Ситно исецкајте ја пршутата или сланина, па лесно испржете ја и оставете ја настрана. Измешајте павлака, јогурт и мајонез и додадете зачини. Истурете ги испечените млади компири, потоа изрендајте сирење по ваш избор и посипете со пржена сланина, како и исецкани млади листови кромид.

На здравје!

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote