Послужете го компирот подготвен на овој начин со малку месо или салата.
Состојки:
- млади компири
- сув зачин
- маслиново масло
- црн пипер (по избор)
- рузмарин
- пипер
- малку путер или маргарин
За прелив:
- Кисела павлака
- јогурт
- мајонез
- лук во прав или свеж
- малку сол
- малку истолчена лута пиперка (по избор)
- малку сирење, панчета и млади листови кромид
Подготовка:
Прво измијте и излупете го компирот, а потоа избришете го со крпа. Ставете го во сад и прелијте го со маслиново масло. Додадете сув зачин или со рузмарин, пиперка и толчена пиперка. Промешајте, па ставете во подмачкана тава во која сте додале неколку парчиња путер или маргарин и малку вода. Печете на 200 ° C во загреана рерна околу 40-45 минути.
Ситно исецкајте ја пршутата или сланина, па лесно испржете ја и оставете ја настрана. Измешајте павлака, јогурт и мајонез и додадете зачини. Истурете ги испечените млади компири, потоа изрендајте сирење по ваш избор и посипете со пржена сланина, како и исецкани млади листови кромид.
На здравје!
Коментари
Loading…