Состојки за кора: 6 јајца, 5 лажици шеќер, 5 лажици масло, 5 лажици меко брашно, 2 лажици какао, 5 гр прашок за пециво.
Фил: 1 л млеко, 8 лажици густин, 5 лажици шеќер, 250 мл слатка павлака.
Прелив: 100 гр црно чоколадо, 100 гр млечно чоколадо, 3 лажици масло, 8 лажици млеко.
Подготовка:
Прво направете фил, бидејќи треба да се олади. Измешајте густинот и шеќерот и истурете околу 150 мл млеко. Истурете го остатокот од литарот во шерпата и ставете го на оган да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, варете ја изматената смеса и мешајте додека не се згусне. Тргнете го од оган, покријте го со фолија или торба и оставете го да се излади.
За кората, вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени. Изматете ги белките со шеќерот додека не се запени, а потоа додадете жолчка и масло и изматете сè повторно. На крај, додадете просеано брашно, какао и прашок за пециво и сè лесно измешајте го со шпатула. Ставете хартија за печење во калап од 30 х 20 см и истурете ја целата смеса и печете 20 до 25 минути, во зависност од рерната. Испечената кора оставете ја да се излади околу 10 минути, а потоа извадете ја од тавата и оставете ја да се излади целосно.
Кога кората и фил ќе се оладат, направете прелив. Измешајте чоколадо, масло и млеко и ставете го на тивок оган да се стопи. Извадете и исечете кората на половина, за да добиете две тенки.
Потоа изматете ја слатката павлака, размачкајте го изладениот фил од густината со миксер, па додадете ја слатката павлака и изматете сè. Ставете ја првата кора на плех и прелијте ја со млеко. Почекајте да се впие, па нанесете половина од филот, израмнете го и прелијте го со половина чоколаден прелив. Оставете во фрижидер да остави чоколадото малку да се стегне, а потоа повторете го процесот со друга кора. Одозгора посипете со бело чоколадо по желба. Оставете да отстои најмалку еден час во фрижидер пред да го сервирате.
На здравје!
Коментари
Loading…