in

Што?Што?

Европската агенција ја одобри анти-ковид вакцината „Модерна“ за деца на возраст од 12 до 17 години!

Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача антивирусната вакцина Модерна да биде одобрена за деца на возраст од 12 до 17 години, што е првпат овој препарат да биде одобрен за деца под 18 години.

Европското регулаторно тело објави дека истражувањето спроведено на повеќе од 3.700 деца на возраст од 12 до 17 години покажало дека вакцината Модерна, која е веќе одобрена за употреба кај возрасни низ цела Европа, произведува споредлив одговор на антитела.

Досега вакцината Пфајзер е единствената одобрена за деца во Северна Америка и Европа.

Американската администрација за храна и лекови размислува дали да ја прошири употребата на модерната вакцина на деца под 18-годишна возраст.

Достапноста на вакцини во светот сè уште е ограничена и голем дел од светот сè уште се бори да ја вакцинира својата возрасна популација.

Американските и европските регулатори предупредуваат дека вакцините Модерна и Фајзер се чини дека се поврзани со исклучително ретка реакција кај тинејџери и млади возрасни лица – болка во градите и срцево воспаление.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote