in ,

WTFWTF Што?Што?

Бизарното тврдење на научниците: „Меѓу нас може да живеат невидливи вонземјани“

Во неодамнешното интервју за британскиот Обсервер, Хелен Шарман, првата британска жена астронаут, рече дека не само што верува дека постојат вонземјани, туку и дека тие би можеле да живеат неоткриени меѓу нас овде на Земјата.

Сега астробиологот Саманта Ролф зборуваше за деталите – каква форма би можеле да имаат овие невидливи вонземјани – и како можеле да стигнат овде.

Ролф, инаку главен технички директор во опсерваторијата Бејфордбери во Обединетото Кралство, неодамна објави есеј во The Conversation како одговор на вонземјаните на Шарман.

Ако Шарман е во право и меѓу нас живеат невидливи вонземјани, Ролф верува дека тие најверојатно живеат во микроскопска „биосфера во сенка“.

„Со тоа не мислам на духовното царство, туку на неоткриени суштества, веројатно со различна биохемија“, напиша таа.

„Тоа значи дека не можеме да ги проучуваме, па дури и да ги забележиме затоа што се надвор од нашето разбирање.

Ролф продолжува да сугерира дека невидливите вонземјани би можеле да имаат биохемија базирана на силикон, наспроти онаа базирана на јаглерод со која сме запознаени.

Неколку истражувачки тимови веќе проучуваат такви алтернативни биохемии, вели Ролф, вклучително и еден во CalTech кој успеа да ги натера живите клетки да се поврзат со силикон – ако можеме да го оживееме силиконот на Земјата, постои шанса дека формите на живот базирани на силикон еволуирале природно на друго место во вселената и ги „возеа“ донасите, можеби на некој метеорит.

„Имаме докази дека молекули базирани на јаглерод што создаваат живот пристигнале на Земјата на метеорити“, напиша таа, „така што доказите сигурно не ја исклучуваат истата можност за сè уште непознати форми на живот“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote