in

НАЈНОВА СТУДИЈА! Мозокот на современиот човек се развил подоцна отколку што се мислеше!

Мозокот на современиот човек е помлад отколку што се сметаше порано. Се разви веројатно пред милион и пол години, односно откако луѓето застанаа на две нозе, тврдат научниците.

Нашите најстари предци од родот Хомо, група на која припаѓаат и современите луѓе, се појавија на копно пред 2,5 милиони години со примитивни мозоци слични на мајмуни, приближно половина од големината на денешните луѓе.

Кога точно и каде мозокот се разви во нешто што не прави луѓе? Научниците се обидуваат да најдат одговор на ова прашање бидејќи постои приказна за потеклото на човекот.

„Се претпоставуваше дека современиот мозок еволуирал на самиот почеток на родот Хомо, пред околу два и пол милиони години“, рече Кристоф Золикофер, палеоантрополог од Универзитетот во Цирих и еден од авторите на студијата, објавен во списанието Science.

Золикофер и неговата колешка Марсија Понсе де Леон проучувале фосилизирани черепи од Африка, Џорџија и островот Јава и откриле дека оваа еволуција на мозокот се случила многу подоцна, пред 1,7 до 1,5 милиони години.

Бидејќи мозоците не можат да се фосилизираат, единствениот начин да се утврди нивниот развој е да се проучат трагите што ги оставиле во черепот. Затоа, научниците направија виртуелен ендокаст, кастинг на мозок, исполнет со она што беше одамна во черепите.

„Кај луѓето, областа на Брока, фронталниот дел од мозокот што го контролира говорот, е многу поголема од соодветниот дел од мозокот на големите мајмуни“, рече Золикофер, додавајќи дека проширувањето на тоа подрачје резултира со поместување на сè што стои зад него .

Проучувајќи черепи од Африка, научниците утврдиле дека примероците, стари околу 1,7 милиони години, сè уште имаат фронтален лобус карактеристичен за мајмуните.

„Беше големо изненадување“, рече Золикофер, а тоа значеше дека Хомо започна да оди пред неговиот мозок да еволуира.

„Сега знаеме дека во долгата еволутивна историја, нашите први претставници беа копнени мајмуни на мозок сличен на мајмун“, истакна тој.

Но, помладите африкански фосили, стари околу 1,5 милиони години, имале знаци на современиот човечки мозок. Ова значи дека еволуцијата на мозокот се одвивала помеѓу тие два периода во Африка, се наведува во студијата.

Заклучокот е потврден со фактот дека се пронајдени посложени алатки од тој период.

„Не е случајно. делови од мозокот кои доживеале експанзија се користат за посложени задачи како што се алатки за производство, велат научниците.

Второто изненадување се случи по проучување на пет фосилизирани черепи од денешна Грузија, стари меѓу 1,8 и 1,7 милиони години.

Се покажа дека добро сочуваните примероци содржат примитивен мозок.

„Порано мислевме дека ни треба голем и модерен мозок за да мигрираме од Африка“, рече Золикофер и додаде:

„Излезе дека овие мозоци не се ниту големи ниту модерни, а сепак луѓето успеаја да ја напуштат Африка“.

Во меѓувреме, фосилите од Јава, „најмладиот“ во оваа студија, ги покажаа карактеристиките на современиот мозок. Научниците затоа веруваат дека се случила друга емиграција од Африка.

„Значи, ја имате првата миграција од Африка, а потоа мозокот еволуира во меѓувреме и луѓето повторно се распрснуваат“, објасни Золикофер, додавајќи дека ова не е нова хипотеза, но дека тие досега немале докази, а сега тоа

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote