in ,

WTFWTF

„Се криела“ 4300 години: Пронајдена мумија покриена со злато

Се чини дека археолозите пронашле мумија покриена со златни листови и запечатена во саркофаг што не бил отворен 4.300 години.

Мумијата, или останки на човек по име Хекашепес, се смета за еден од најстарите и најкомплетните некралски трупови некогаш пронајдени во Египет. Откриен е во окното од 15 метри на гробиштата Сакара, каде се пронајдени уште три гробници, јавува Би-Би-Си. Едната гробница му припаѓала на „чуварот на тајната“.

Се вели дека најголемата од мумиите откриени во античката некропола му припаѓа на човек по име Хнумџедеф – свештеник, инспектор и надгледник на благородниците. Другото му припаѓало на човек по име Мери, кој ја добил титулата „Тајна чувар“, што му дозволувало да врши посебни верски ритуали.

Се верува дека судијата и писател по име Фетек бил погребан во друга гробница, каде што е откриена колекција од, како што се верува, најголемата статуа што некогаш била пронајдена во областа. Меѓу гробниците се пронајдени и неколку други предмети, вклучително и керамика.

Археологот Захи Хавас, поранешен министер за антиквитети на Египет, рече дека сите откритија датираат од околу 25 до 22 век п.н.е.

„Ова откритие е толку важно бидејќи ги поврзува кралевите со луѓето што живеат околу нив“, рече Али Абу Дешеш, друг археолог вклучен во ископувањето.

Сахара е активно гробно место повеќе од 3.000 години и е прогласена за светско наследство на УНЕСКО. Се наоѓа во Мемфис, античкиот египетски главен град и е дом на повеќе од десетина пирамиди.

Мумијата е откриена само еден ден откако експертите од египетскиот град Луксор изјавија дека откриле комплетен резиденцијален град од римската ера, кој датира од вториот и третиот век од нашата ера. Археолозите пронајдоа станбени згради, кули и како што ги нарекоа „метални работилници“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote