in ,

Што?Што? ТаженТажен

На светот му се закануваат 10 пати повеќе поплави и пожари, Германија и Грција се само почеток!

Европејците ќе мора да се навикнат на поплави и пожари, а екстремните временски настани веројатно ќе се зголемат и ќе станат почести, предупредија водечките светски научници, а пренесува Politico.eu.

Во големиот климатски извештај објавен во понеделникот, Меѓувладиниот панел на Обединетите нации за климатски промени (ИПЦЦ) рече дека човековата активност предизвикува „невидени“ промени во климата на планетата, вклучувајќи некои како што е зголемувањето на нивото на морето и дека тие се „неповратни“ стотици или илјадници години.

Но, глобалното затоплување нема да изгледа исто насекаде, а благодарение на напредокот во моделирањето на климата, проценката на IPCC вклучува детални проекции за тоа како климатските промени ќе влијаат на различни региони.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote