За да го подготвите месото што е можно полесно и да ги направите вашите јадења што е можно повкусни, важно е да подготвите добра маринада и да го чувате месото во неа 48-72 часа.
Додека е во маринада, месото ги ослободува своите внатрешни сокови, кои претежно содржат мириси карактеристични за месото, а во исто време месото добива мириси на самата маринада.
Еве како да подготвите добра маринада за говедско, пилешко или месо од дивеч.
Состојки:
- 1/4 л бело вино,
- 1/4 л вински оцет,
- 2 лажици шеќер,
- 10 црн бибер во зрно,
- 50 гр сецкан целер,
- 100 гр сецкан магданос,
- 100 гр сецкани моркови,
- поголема главица црвен кромид исецкан на парчиња,
- 2 чешниња лук ситно сецкан,
- 1 литар вода
Подготовка:
Измешајте вода, вино и оцет. Додадете сецкан зеленчук и зачини. Врие кратко и оставете да се излади. Оваа количина е доволна за 3 кг месо, па ако подготвувате помалку, пропорционално намалете ја количината на состојките.
Коментари
Loading…