in ,

Најдоброто италијанско предјадење од ориз: Вака го прави мајсторот!

Аранчини ди ризо се пржени топчиња од ориз полнети со сирење или некоја друга намирница. Ова традиционално италијанско јадење – обично се подготвува кога треба да го консумирате вишокот рижото од претходниот ден …

Потребни состојки:

  • 300 гр варено рижото (или варен ориз)
  • 150 грама лебни трошки
  • 1 јајце
  • 4 лажици рендан пармезан
  • грст исецкан магданос
  • сол и црн бибер по желба

Начин на подготовка:

  1. Во рижото (или варен ориз) додадете јајце, трошки од леб, рендан пармезан, свеж магдонос и зачини, измешајте сè добро додека не добиете леплива смеса.
  2. Направете топчиња со големина на топче за голф од добиената мешавина. Со палецот направете дупка на средина од топката и наполнете ја со сирење или некој друг фил како сос од болоњезе.
  3. Повторно измесете ја топката и натопете ја во јајцето, а потоа во трошките од леб.
  4. Пржете ги на врело масло неколку минути додека не добијат златна крцкава кора.
  5. Послужете ги со сос по желба.

На здравје и добар апетит 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=4lZ7y4FN3eM&feature=emb_title

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote