in

WTFWTF Што?Што?

Шкотска – најголемата потрага по чудовиштето од Лох Нес (видео)

Потрагата по чудовиштето од Лох Нес, кое се смета за најголем лов на Неси во повеќе од 50 години, трае во шкотските висорамнини во саботата и денеска со вклучување на стотици волонтери.

Во април 1933 година, управителката на хотелот Алди Мекеј рекла дека видела суштество слично на кит во езерото.

За ова известувал локалниот весник „Инвернес курир“, а потоа уредникот Еван Барон предложил суштеството да се нарече „чудовиште“.

Хотелот сега е дом на Центарот Лох Нес, кој обезбедува информации и организира обиколки на езерото.

Оттогаш, мистеријата на Неси инспирираше книги, ТВ-емисии и филмови, како и одржување на профитабилната туристичка индустрија.

Потрагата викендов беше организирано од Центарот Лох Нес во Друмнадрочит и волонтерски истражувачки тим под називот „Истражување на Лох Нес“ (Loch Ness Exploration).

Над езерото, дронови со инфрацрвени камери произведуваат термални снимки, а под површината на езерото, хидрофон, еден вид подводен микрофон, снима звучни сигнали.

По анализата, научниците го исклучија присуството на големи животни за кои се тврдеше дека се чудовишта.

Не се пронајдени докази за праисториски морско чудовиште наречено плезиосаур или голема риба како есетра.

Многумина веруваат дека „гледањата“ на чудовиштето се обични шеги или може да се објаснат со пловење на трупци или бранови од ветер, но легендата е благодатна за туризмот во живописниот регион на шкотските висорамнини.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote