in ,

СлаткоСлатко

5-те најголеми грешки кога станува збор за заштита од сонце!

Употребата на крема за сончање е важна не само при одење на плажа.

 

Треба да стане дневна рутина. Сепак, и покрај советите и предупредувањата на лекарите и експертите, правилото за задолжителна примена на кремот не оживеа. Исто така, треба да се има во предвид најчестите грешки што се прават кога станува збор за заштита од штетни УВ зраци.

 

Грешка 1: Не користете крем за време на облачни денови

Веднаш штом ќе излезете надвор од прагот, треба да нанесете крем. Дури и кога е дождливо и облачно. Ова е потребно затоа што дури и тогаш облаците не блокираат штетни УВА и УВБ зраци (тие блокираат можеби околу 25 проценти), а сепак продираат во вашата кожа.

 

Грешка 2: Не можете да изгорите кога сте во вода

Ова е целосно неточно. УВБ зраците исто така можат да навлезат во вода, особено ако сте во плитка вода.

Притоа, сончевата светлина може да отскокне од површината на водата и да доведе до поголема изложеност на УВ зрачење во оние делови од телото што се над водата.

Количината на крем што се вклопува во вашата рака е доволна за да бидете целосно заштитени.

 

Грешка 3: Крем со висок SP фактор трае цел ден

Нанесувањето крем со висок SP фактор само еднаш на ден не гарантира дека ќе бидете заштитени во текот на целиот ден.

Секогаш ставајте го кремот повторно, барем на секои два до три часа, кога сте изложени на сонце во текот на целиот ден.

 

Грешка 4: Рак на кожа може да добиете само на оние делови од телото кои се изложени на сонце

Иако е поголема веројатноста да добиете рак на оние делови од кожата кои се директно изложени на сонце, постои помала шанса клетките на ракот да се развијат и на други делови на кожата, како што се стапалата или кожата под ноктот. површина. Затоа, побарајте медицинска помош за најмала сомнителна дамка.

 

Грешка 5: Не можете да добиете рак на кожата ако користите крем со СП фактор

Ниту еден крем не гарантира 100% заштита, без оглед на тоа што е заштитен фактор 50. Имено, нема крем што го блокира UVA и UVB зрачењето сто проценти.

Затоа е важно да ја носите придружната опрема што дополнително ќе ве заштити, како што се капи, очила за сонце, лесна, широка облека. Ако можете да останете во сенка – останете таму што е можно подолго, пренесува порталот „Бизлајф“.

Исто така, не треба да се сончате помеѓу 10 и 15 часот.

Неопходно е да се земе предвид рокот на траење на кремот, бидејќи ако истече, кремот може да и наштети на кожата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote