in ,

УбавоУбаво

Запознајте ја најмалку посетената земја во светот, има дури шест сезони (ФОТО)

White foam is formed on the water as boats move through the Buriganga river in Dhaka, Bangladesh, March 6, 2023. The Buriganga, or the 'Old Ganges', is so polluted that its water appears pitch black, except during the monsoon months, and emits a foul stench through the year. The South Asian nation of nearly 170 million, with about 23 million living in Dhaka, has about 220 small and large rivers and a large chunk of its population depends on rivers for a living and transport. Untreated sewage, by-products of fabric dyeing and other chemical waste from nearby mills and factories flow in daily. Polythene and plastic waste piled on the riverbed have made it shallow and caused a shift in course. REUTERS/Mohammad Ponir Hossain SEARCH "HOSSAIN BURIGANGA POLLUTION" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES.

Јужноазиската земја која е дом на повеќе од 160 милиони луѓе, што ја прави осма најнаселена земја во светот, се простира на само 148 илјади квадратни километри и ја носи титулата најнепосетена земја во светот.

 

Иако туристите го заобиколуваат и ги посетуваат неговите поголеми соседи, Бангладеш има многу интересни работи кои би можеле да ве изненадат. Сакате да дознаете повеќе? Еве неколку интересни факти за Бангладеш кои веројатно не сте ги знаеле.

 

Мангровата шума Сундарбанс, заштитена од УНЕСКО е најголема во светот. Зафаќа неверојатни 140.000 хектари и се наоѓа на делтата на реките Ганг, Брамапутра и Мегна во Бенгалскиот залив. Мрежа од денешни водни патишта, станови од кал и мали острови го преминуваат паркот, со три резервати за диви животни на југ. Тој е дом на различни загрозени видови и е меѓународно признат по високиот биодиверзитет на флора и фауна на мангрови, пишува EnjoyTravel.

Екосистемите вклучуваат повеќе од 360 видови птици, бенгалски тигар, крокодил во вливот, индиски питон и делфин Иравади. Сепак, сè уште е релативно надвор од вообичаената патека за туристите, поради отежнатиот пристап и ограниченото сместување, како и невремето и циклоните.

Бангладеш има една од најдолгите плажи во светот

Bangladeš

Бангладеш е една од земјите најпогодени од климатските промени

Кога сезоната на монсуните во 2020 година го погоди Бангладеш, приближно една четвртина од земјата беше под вода за неколку недели. Речиси 1,3 милиони домаќинства беа оштетени, а стотици илјади луѓе ги напуштија своите домови. Бангладеш е подложен на поплави поради многуте реки што минуваат низ земјата. Соочени со неизбежноста на климатските промени, поплавите ќе станат сè поекстремни во Бангладеш. Речиси 80% од Бангладеш е поплавени, а поголемиот дел од земјата е само еден метар или помалку над морското ниво. Владата го нарече „планетарна енергија“ и експериментира со нови решенија за ублажување на последиците.

Има „опасно“ национално животно

Bangladeš

Кралскиот бенгалски тигар – понекогаш познат како индиски тигар – е национално животно на Бангладеш. Во источноазиската култура, тигрите претставуваат кралско семејство, бестрашност и гнев. Источниот бенгалски полк го носи прекарот „Бенгалски тигри“, а логото на полкот е лице на тигар. Логото на крикет одборот во Бангладеш исто така содржи бенгалски тигар.

Денес, во Бангладеш има меѓу 300 и 500 тигри. Ловокрадството е огромна закана за овие животни, како што се покачувањето на нивото на морето и климатските промени за луѓето. Неодамнешните истражувања потврдија дека кралските бенгалски тигри од сундарбанците може да исчезнат за 50 години.

Bangladeš

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote