in

WTFWTF

Најмистериозни организации во светот! Опус Деи и Секта на черепот и коските! [втор дел]

Некои од овие организации се основани за да го променат системот во светот и да управуваат со луѓе, некои за да предизвикаат страв извршувајќи насилни акти, а други за да организираат ритуали за духовно прочистување. Ги составивме најмистериозните организации во овој серијал.

Опус Деи

Опус Деи е 87-годишна организација со потекло од Шпанија, основана од Хозе Марија Ескрива де Балагури Албас, обичен пастор во Мадрид, на 2 октомври 1928 година. Официјално беше одобрен од папството во 1950 година. Папството го подигна статусот на „Опус Деи“, кој отворено го поддржува заради својата моќна антикомунистичка мисија, во 1982 година, доделувајќи му на водачот на организацијата титула „епископ“ исклучиво на шефот на сектата.

Сите членови на Опус Деи, тајна организација, се составени од католички професионалци. Покрај тоа, постои кардинал во секоја земја одговорен за организацијата. Според нив, идентитетот на папата е над црквата и над папските власти. Папата е свет лидер на Божјето Царство. Личноста што може да достигне толку голем ранг е секако вонредна личност. Поради оваа причина, Опус Деи ја велича државата Ватикан претставена од толку извонредна личност и ја гледа Црквата во позадина.

Имаше многу дебати и негативни мислења за Опус Деи, кој има богатство од 2,8 милијарди долари, 15 универзитети, 97 технички училишта и 36 основни училишта, но организацијата не даде никакви изјави.

Секта на черепот и коските

Основана во 1832 година од Вилијам Хантингтон Расел и Алфонсо Тафт на Универзитетот Јеил под името Здружение на черепот и коските, студентската заедница која од тие години е вклучена во безброј теории на заговор поради својата тајна структура и високиот профил на членство. Неговата цел е да го реализира новиот светски поредок. Списокот за членство во заедницата се чува во тајност од сите јавни места, вклучително и од администрацијата на универзитетот.

Седиштето на С & Б, наречено Гробница, е поранешен кампус на Јеил. За да станете член на „Череп и коски“, мора да бидете постар студент на додипломски студии на универзитетот Јеил. Кандидатите наречени Залог ги одредуваат членовите на „Череп и коски“ кога ќе бидат во трета година и ќе им биде кажано дека се номинирани, ќе бидат следени една година и ќе бидат примени во членство по една година доколку бидат оценети како соодветни. Кандидатите за кои се смета дека се соодветни, се прифаќаат во членство по ова едногодишно следење, додека се во последната година.

Во 1960-тите, двајца студенти од Јеил успеаја тајно и случајно да влезат во нивните згради, во кои не беа членки и да немаа прозорци, преку таен премин што го најдоа во шумата и им раскажаа што виделе. Тие велат дека зградата, за која велат дека има целосно езотерична структура, содржи разни храмови и ритуални материјали; Тие тврдеа дека има круна, жезол и молив покрај три суви глави што стојат рамо до рамо во голема гробна слика на горниот кат. Во написот напишан подолу, на германски јазик; Фразата „Кој е крал, кој принц, кој просјак? Сите еднакви против смртта“ ја откри езотеричната и филозофската природа на заедницата пред целиот свет, а острата критика кон заедницата беше во голема мера прекината по тоа.

Организацијата, во која членуваат многу претседатели на САД и најбогатите луѓе во светот, е позната и по тоа што своите членови ги става на подобри позиции.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote