in

Најмистериозни организации во светот! Илуминати и Масонство! [прв дел]

Некои од овие организации се основани за да го променат системот во светот и да управуваат со луѓе, некои за да предизвикаат страв извршувајќи насилни акти, а други за да организираат ритуали за духовно прочистување. Ги составивме најмистериозните организации во овој серијал.

Илуминати

Движењето е основано на 1 мај 1776 година во Инголштад (Горна Баварија) од филозофот Адам Вајшаупт, еден од професорите по канонско право на Универзитетот во Инголштад заедно со пет други лица.

Илуминати значи „Просветлени“. Основната цел на заедницата беше борба против незнаењето, угнетувањето и црковните догми. Иако првичната цел беше да се просветли патот за слободна мисла и Њутновата позитивна наука, далеку од религиозни догми, подоцна се тврди дека има скриени политички цели. Илуминатите можеби станаа заедница на која со текот на времето се произведуваат најмногу теории на заговор во светската политичка историја. Наводната цел на денешницата; Да се ​​контролира капацитетот за донесување одлуки на масите, да се насочат светските лидери и економијата како што сакаат.

Масонство

Зборот Масон значи каменорезец. На почетокот, еснафите-ѕидари навистина биле составени од ѕидари, односно каменоресци, но подоцна, од непозната причина, неколку не-камено-sидари влегле во овие еснафи и новата група што се појавила со овој тренд била наречена „слободни sидари“.

Масонството е еден вид организација „Братство“, за чие потекло официјално се смета дека датира од крајот на 16 и почетокот на 17 век. Има пет милиони членови во многу земји во светот. Има 480 илјади членови само во Англија, Шкотска и Ирска, и скоро 2 милиони во САД. Постојат политички луѓе и врски на важни места во правните системи во историјата и денес.

Симболиката, која е услов за тајност и тајност, е од голема важност за sидарите. Во масонството, симболите се користат за подобро објаснување на масонските принципи, за поставување на сцените и советите на ритуалите во сеќавањата за да се обезбеди нивната долговечност. Масонските знаци, зборови и значењата дадени на симболите се на прво место меѓу работите што се опишани како тајни во масонеријата.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote