in

Дискусијата го активира мозокот повеќе отколку кога се согласувате со некого!

Се покажа дека мозокот на учесниците во дискусијата се поврзува додека тие се согласуваат на одредена тема, а кога има несогласување, когнитивната активност на мозокот се зголемува. Кога се расправаме, почнуваме да зборуваме побрзо и погласно.

Новата студија на истражувачите од Јеил, објавена во списанието Frontiers in Human Neuroscience, ѕиркаше во мозокот на луѓето додека разговараа за контроверзни теми, пишува IFL Science.

„Резултатите укажуваат дека е потребна многу поголема активност на мозокот за да не се согласиме со некого“, рече д-р Jој Хирч, кој го водеше истражувањето. Таа исто така објасни дека кога две лица разговараат за некоја тема, постои синхронизација помеѓу мозоците додека се согласуваме, но кога не се согласуваме, нервниот систем е расипан.

Во студијата учествувале 38 возрасни лица кои завршиле истражување за тоа дали се согласуваат или не со четири контроверзни теми: „видеоигрите губат време“, „смртната казна треба да се забрани“, „истополовите бракови се граѓанско право“ и „марихуаната треба да биде легализира “.

Потоа беа ставени во парови, диоди, каде што се согласија за две теми, а тие не се согласија за две. После тоа, тие започнаа да разговараат за овие теми. За време на дискусиите, нивниот мозок беше забележан со помош на инфрацрвена спектроскопија и нивниот говор беше анализиран.

Откриено е дека активноста на мозокот значително се разликува за време на договорот и несогласувањето.

Кога паровите се согласија на оваа тема, социјалната и визуелната активност на мозокот беше повеќе синхронизирана и хармонична. Најверојатно станува збор за одговор на социјалните сигнали. Според д-р Хирч, има помалку когнитивен ангажман во мозокот и повеќе социјална интеракција помеѓу мозоците на соговорниците, слично на музички дует.

За време на несогласувањето, активноста на мозокот меѓу паровите беше понеконзистентна. Сензорните области беа помалку активни, додека областите за когнитивни функции беа активирани. Анализата на говорот исто така покажа дека брзината и јачината на изговорот на говорот биле зголемени за време на несогласувањето.

Истражувањата покажаа дека „диадата“ дејствувала како социјална единица, а вербалните информации и социјалните сигнали ги поврзувале поединците.

Во трудот, истражувачите забележале дека „важноста на увидот во невробиологијата на човечкото диданско однесување при изразување на хармонично и неконзистентно мислење е нагласена во време на екстремна политичка и социјална поделба“.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote