in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Најпопуларното вегетаријанско јадење: Како да го направите најдобриот домашен фалафел?

Еден од водечките трендови во исхраната за оваа година е поголемата употреба на наут, па затоа решивме да се забавуваме со оваа здрава храна денес, и да го откриеме рецептот за највкусниот фалафел што можете да го подготвите дома.

Како што веќе знаете, ова се јадења од наут, кои се многу популарни меѓу вегетаријанците ширум светот, поради нивната хранлива вредност. Најдоброто нешто е што можете да ги комбинирате овие мали пржени кнедли со разни свежи гарнитури, салати и сосови и да создадете ново и возбудливо гастрономско искуство секој пат.

Иако на Блискиот исток, од каде потекнува фалафелот, традиционално се подготвува од наут или грав, мелен лук и зачини како ким и слатка пиперка, денес има бројни варијации, а подолу има докажан рецепт со што сигурно нема да погрешите.

Потребно е:

  • 250 гр сурови леблебии
  • 2,3 чешниња лук
  • 1 црвен кромид
  • 30 гр брашно
  • 5 гр мелен ким
  • 4,5 гр сода бикарбона
  • сол, бибер
  • сок од половина лимон
  • ким
  • малку чили
  • коријандер
  • босилек
  • масло за пржење

Подготовка:

Измијте ги леблебиите неколку пати, а потоа потопете ги да отстојат преку ноќ за да омекнат. Следниот ден, истурете ја таа вода, па исплакнете ги леблебиите уште еднаш, а потоа ставете ги во блендер, па мешајте додека не добиете зрнеста текстура. Оставете лажица, две леблебии во блендер, а остатокот префрлете го во друг подлабок сад. Потоа додадете мешан кромид и лук, коријандер, ким, чили и сок од лимон во блендерот и измешајте сè добро за да добиете фина паста (ако се користат свеж коријандер и босилек, ќе биде уште подобро затоа што пастата ќе има убаво зелена боја).

Додадете ја подготвената паста во леблебијата и измешајте сè добро, а во друг сад измешајте ги сувите состојки – брашно, сода бикарбона и мелен ким и додајте го тоа во претходно подготвената смеса. Зачинете со сол и бибер по вкус, измешајте сè уште еднаш, а потоа извадете мала количина од смесата со рацете (малку ја навлажнувате) и обликувајте топчиња со големина на ореви.

Пржете го фалафелот во длабоко и добро загреано масло, на умерена температура, неколку минути од двете страни со цел да го пржете рамномерно, внимавајќи да не го изгорете. Извадете го во салфетка за да исцеди вишок маснотии, а потоа послужете со леб од пита или интегрална тортилја, зелена салата, таан или сос од таратур и зеленчук по желба.

Совет плус: ако се грижите за калории и маснотии, можете да печете фалафел во рерна на хартија за печење, околу 25 минути на 180 ° C, со услов да треба да го вртите од време на време за да го печете рамномерно.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote