in ,

Што?Што?

Најскапите пердуви во светот: Јорган по цена од повеќе од 4.000 евра

Најскапите пердуви во светот се собираат на пуст и изолиран остров во близина на Исланд повеќе од илјада години. Уште Викинзите знаеја да ги ценат пердувите, а јорган направен од тие пердуви чини повеќе од 4.000 евра.

Во заливот Брејдафјорд, на мал остров пред исландскиот град Стикишолмур, стотици луѓе одат во потрага по најскапите пердуви во светот секое лето.

Килограм пердуви од гавка, вид морска патка, може да чини неколку илјади евра, пишува ДВ. Пердувите не се собираат од живи птици, тие се строго заштитени. До него се стигнува со макотрпна потрага по карпи, вдлабнатини и висока трева што го покрива островот.

Традиција од викиншките времиња

Овие ретки птици ги напуштаат своите живеалишта на рабовите на Арктикот во мај и се гнездат во ретко населени делови на исландскиот брег. Притоа, тие оставаат пердувести траги. За многумина, тоа е можност да го подобрат домашниот буџет со продажба на еден од најтоплите природни материјали во светот. Собирачите на Пртиом се придржуваат до строгите правила.

 

Традицијата на собирање пердуви на островот Бјарнејар има илјадагодишна традиција. Таму, пердуви се собрани од напуштени гнезда од доаѓањето на Викинзите во 9 век.

Гавката е под заштита на Исланд од 1847 година, и ловот и собирањето јајца од овие морски патки е строго забрането.

Сепак, на птиците се уште им се закануваат бројни природни непријатели. Според тоа, со текот на времето, верува Јон Фридриксон, братот на Ерлин, птиците се движат во близина на луѓе кои ги бркаат предаторите.

 

Јорган по цена од над 4.000 евра

Освен макотрпното собирање, причината за високата цена на пердувите од гавка е сложениот процес на обработка. Пердувите прво се сушат на сонце, а потоа се стерилизираат на температура од 120 степени. Потоа дополнително се прочистува во специјални уреди. Пердувите конечно се чистат со рака, а потоа уште еднаш се дезинфицираат.

Обичен јорган со 800 грама пердуви од кора чини околу 4.350 евра. Клиентите честопати се луѓе кои се занимаваат со заштита на природата, бидејќи тие пердуви се единствените што не се појавуваат како нуспроизвод на месната индустрија.

Само четири тони пердуви се собираат годишно во целиот свет, што е незначителна количина во споредба со 175.000 тони пердуви од класични извори.

Три четвртини од пердувите на гавка (gawk) доаѓаат од Исланд, а остатокот се собираат во земји кои исто така се во близина на Арктикот.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote