in ,

Што?Што?

Најтешките јазици на светот: Погледнете каде се наоѓа македонскиот на оваа листа

Иако не постои едногласен одговор на прашањето кои јазици се најлесни или најтешки, еден од најчесто цитираните извори е системот на Институтот за странска служба (FSI) кој ги рангира јазиците според тоа колку време вообичаено е потребно за да го говорат англискиот јазик. учат одреден јазик.

Системот за рангирање на FSI се состои од пет категории, рангирани од најлесниот до најтешкиот врз основа на тоа колку часови студирање на едно лице ќе му требаат за да постигне професионална вештина.

Категоријата I вклучува јазици за кои обично се потребни околу 24-30 недели учење, или 600 до 750 часа настава, за да се достигне нивото S-3/R-3, што е приближно еквивалентно на нивото B2/C1. Оваа група вклучува јазици како дански, холандски, француски, италијански, норвешки, португалски, романски, шпански и шведски.

Германскиот јазик бара околу 30 недели или 750 часа и е класифициран во посебна категорија II.

Категоријата III вклучува јазици за кои се потребни 36 недели учење, односно 900 работни часа. Ова се јазици со јазични и културни разлики во споредба со англискиот, како што се индонезискиот, малезискиот и свахили.

Македонскиот е меѓу потешките јазици

Категоријата IV се однесува на јазици со уште позначајни јазични и културни разлики во споредба со англискиот, за што се потребни околу 44 недели или 1100 часа учење. Оваа категорија вклучува: албански, амхарски, ерменски, азербејџански/азербејџански, бенгалски, босански, бугарски, бурмански, хрватски, чешки, естонски, фински, грузиски, грчки, хебрејски, хинди, унгарски, исландски, кмерски, латвиски, литвански, македонски, Монголски, непалски, паштунски, персиски, полски, руски, српски, синхалски, словачки, словенски, тагалог, тајландски, турски, украински, урду, узбекистански, виетнамски, хоса (нигерско-конгонски јазик), зулу.

Категоријата V, исто така последна, содржи јазици кои се исклучително тешки за англискиот јазик и бараат 88 недели или 2200 часа учење. Потребен е најголем напор за арапски, јапонски, корејски, кантонски (кинески) и мандарински (кинески) јазици.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote