in ,

Најубавата шарена обланда: Верувале или не, подготвена за 15 минути, одлична и во посна верзија!

Пробајте ги еднаш и сигурно често ќе ги правите

Состојки:

  • 2 листа обланди,
  • 350 гр џем по ваш избор (6 полни лажици),
  • 250 гр петит бер бисквити (34 парчиња).

За фил:

  • 100 мл вода,
  • 100 гр шеќер,
  • 125 гр путер или маргарин,
  • 50 гр чоколадо за готвење,
  • 1 лажица какао во прав,
  • 70 гр мелени ореви,
  • 150 гр мелени бисквити,
  • 1 лажица екстракт од рум по желба

За опционална декорација:

  • 50 гр бело чоколадо за готвење,
  • 50 гр темно чоколадо за готвење,
  • 6 лажици слатка павлака …

Забелешка: За посната варијанта, користете посни бисквити и посен маргарин и не користете слатка павлака.

Подготовка:


Листовите на обландите премачкајте ги со 3 полни лажици џем. Потоа наредете половина од бисквитите над еден лист обланда. Не е потребно да се натопи бисквитот во сок или млеко.

Растопете 100 гр шеќер во 100 мл вода на умерена температура. Кога врие, додадете путер или маргарин, чоколадо за готвење и какао. Гответе на умерена температура да стопи сè и убаво да се комбинира. Тргнете од оган и додадете мелени ореви и мелени бисквити, па сè убаво измешајте. Ако сакате, додадете екстракт од рум.

Додека филот е сè уште топол, ставете го преку наредените бисквити на обландата, а потоа преклопете го вториот ред на ситни бисквити. Покријте со друг лист обланда, намачкан со џем, притиснете да се залепи насекаде. Притиснете ја обландата со нешто за да залепи сè убаво и оставете го да стои (можете да ставите плех со неколку тетрапак пакувања млеко или сок).

За украсување, по желба, стопете го чоколадото со зејтин(за посната варијанта) или со слатка павлака (за мрсна верзија). Најдобро е кога ќе стопите и бело и црно чоколадо, и истурите одозгора.

Исечете ја обландата на коцки и сервирајте.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote