in

Што?Што?

Намирници кои не треба да се јадат ниту пијат кога земате антбиотици!

Антибиотиците се препишуваат некогаш и почесто отколку што е потребно. Кога ја земате оваа терапија, важно е да знаете дека постојат одредени намирници кои е подобро да се избегнуваат во овој период.

Бактериските инфекции се третираат со антибиотици. Сепак, бактериите можат да станат отпорни на антибиотици, а тоа се случува ако ги земате кога не ви требаат, ако дозата е преголема или ако терапијата е предолга.

Исто така, интеракцијата на антибиотиците и некои намирници може да има несакани последици.

Избегнувајте ги следниве пијалаци и храна додека земате антибиотици:

Алкохол

Алкохолот не треба да се пие со никакви лекови, бидејќи интеракцијата може да биде опасна, предупредува другите. Томас Лоешер, специјалист за инфективни и тропски болести и член на Здружението на германски интернелисти (БДИ). Алкохолот може да го зголеми или намали дејството на лековите, а лековите може да го зголемат дејството на алкохолот. Антибиотиците не се исклучок.

„Во комбинација со алкохол, антибиотикот метронидазол, кој е пропишан за воспаление на вагината и цревата, предизвикува главоболки, гадење и повраќање“, советува Лоешер.

Млеко

Млекото и другите млечни производи го нарушуваат метаболизмот на лековите, главно поради присуството на калциум.

Резултатот е дека лековите не влегуваат во метаболизмот и нивната активна состојка се излачува без никаков ефект. Најчесто е кога се земаат тетрациклини и флуорохинолони. Затоа, Селерберг советува млечните производи да се избегнуваат два часа пред и по земањето антибиотици.

Минерална вода

Минералната вода, без разлика дали е газирана или не, содржи многу минерали како калциум, железо и магнезиум. Како и во случајот на калциум во млекото, минералите можат да се врзат за активните состојки на антибиотиците и да ги претворат во неефикасни. Затоа, минералната вода треба да се избегнува два часа пред и по антибиотици.

Кафе

Ефектот на стимулативни пијалаци како што се кафе, црн и зелен чај, кока-кола или енергетски пијалаци може да се засили со употребата на антибиотици, што може да резултира во побрз ритам на срцето и отежнато спиење.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote