Ако сте љубител на свежа моцарела, ќе ја сакате уште повеќе откако ќе ја направите сами..
За 480 гр сирење моцарела ви требаат:
- 4 литри домашно кравјо млеко
- 250 мл вода
- 10 гр лимонтус
- 60 мл вода
- 10 гр сол
Подготовка:
Истурете 10 g лимунтус во 250 ml вода, промешајте додека лимунтусот не се раствори целосно, а потоа истурете во тенџере со ладно млеко и ставете го на шпоретот да се загрее. Откако млекото ќе се загрее на температура од 35 степени (млако да се загрее на допир), тргнете го од оган и истурете ја сириштето што претходно сте го измешале со вода. Полека промешајте сè, а потоа покријте го тенџерето со капак и оставете да се засири околу 15-30 минути. Кога ќе се создаде мелена маса слична на кисело млеко, исечете ја на парчиња со нож и загрејте ја на температура од 45 степени (за да остане топла на допир), мешајќи повремено.
Погледнете ја подготовката:
Коментари
Loading…