in

СлаткоСлатко

НАПРАВЕТЕ ГО ОВА СО ПАЛЕЦОТ И ДОЗНАЈТЕ ДАЛИ ВАШИОТ ЖИВОТ Е ВО ОПАСНОСТ: Брз тест открива смртоносна болест – направете го ВЕДНАШ

Како да препознаете опасна болест со едноставно движење на прстот?

Научниците од Универзитетот Јеил откриле дека со само едно движење на прстот можете да дознаете дека имате аневризма во главната артерија на срцето. Оваа студија беше објавена во „American Journal of Cardiology“,

Еве како изгледа тестот: треба да ги свртите дланките нагоре и да го свиткате палецот кон малиот прст што е можно повеќе. Ако прстот стигне до центарот на раката, тоа е нормално. Меѓутоа, ако го премине работ на дланката, тоа може да биде знак за аортна аневризма.

 

Како што објаснија научниците, мобилноста на палецот во оваа мера може да укажува на истегнување и слабеење на зглобот. И тоа е симптом на болест на сврзното ткиво низ телото, вклучувајќи ја и аортата.

Аортната аневризма обично е асимптоматска, така што повеќето пациенти едноставно не се свесни за присуството на болеста. Според истражувачите, се покажало дека учесниците во експериментот со „испружени“ прсти често ја имале оваа дијагноза. Студијата опфатила податоци за здравствената состојба на 350 луѓе кои имале операција на срцето.

Што е аневризма на аортата?

Аневризма значи состојба на проширување на крвниот сад што може да биде локализирана или дифузна. Аортата е најголемата артерија во телото која тргнува директно од срцето. Најчеста причина за аортна аневризма е атеросклероза, особено на опаѓачкиот дел од аортата.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote