Ако случајно не сте успеале да најдете квасец, ние ви нудиме неколку предлози за тоа како можете сами да го направите дома.
Состојки за овошен квасец:
- 1 јаболко
- 750 гр остро брашно
- 520 мл вода
Подготовка:
Јаболкото преполовете го на половина, извадете го јадрото и изрендајте го во сад. Измешајте половина кг брашно со 350 ml вода, додадете јаболко и затворете сè добро во тегла. По три дена, смесата ќе порасне и ќе се појават меурчиња. Отфрлете половина од смесата, а другата половина измешајте ја во сад со 250 гр брашно и 170 мл вода. Добро затворете ја смесата во тегла и оставете ја неколку дена на собна температура. Кога ќе се појават меурчиња, вашиот квасец е подготвен за употреба.
За совршен леб, потребни ви се 250 гр квасец и продолжете да го одржувате остатокот од смесата со додавање на брашно и вода потребни за да ја направите смесата тенка.
Квасец од житарки
Првиот ден измешајте 20 гр брашно и 20 мл вода за да добиете хомогена смеса. Вториот ден измешајте уште 20 гр брашно и 20 мл вода и добро промешајте ја смесата уште двапати во текот на денот.
На третиот ден, додадете уште 30 гр брашно и 30 мл вода и промешајте уште два до три пати во текот на денот. Четвртиот ден, отстранете половина од смесата и повторете ја постапката од третиот ден. Направете го истото на петтиот и шестиот ден. На седмиот ден, вашиот квасец е подготвен и подготвен за употреба.
Квасец од компир
Добро сварете еден компир на коцки. Исцедете го, но заштедете ја водата од вриење. Измешајте ги компирите со една лажичка сол и една лажичка шеќер. Оставете ја смесата да се излади, а потоа додадете 1/4 од водата за готвење. Оставете ја смесата да отстои неколку дена.
Квасец за тесто
- 200 гр интегрално брашно
- 1 дкл топла вода
- 1 лажичка мед
Подготовка:
Измешајте 50 гр брашно од цело зрно и 1 дкл топла вода.
Додадете 1 лажичка мед или слад од јачмен. Промешајте и истурете во стаклена тегла, покријте ја со ленена крпа и оставете да стои на топло место. Промешајте го следниот ден и покријте го повторно. Вечерта на третиот ден, кога ќе се појават меурчиња, додадете 150 гр брашно и 1,5 дкл вода. Добро промешајте и повторно покријте ја теглата. На четвртиот или петтиот ден, смесата ќе биде подготвена за подготовка на тесто. Земете 1 чаша квасец, а остатокот (оставете го во стаклена тегла) и држете го затворен во фрижидер.
Коментари
Loading…