Кога ќе го направите сами, секогаш е повкусно отколку да го купите, па обидете се да направите и сирење. Од 1,5 литри млеко, ќе добиете 450 гр сирење.
Состојки:
- 1,5 литри свежо млеко
375 гр павлака
3 јајца
1,5 лажички сол - Подготовка:
Ставете го млекото да зоврие, и додадете ги јајцата во павлаката и промешајте. Потоа додадете ги јајцата и павлаката и промешајте уште еднаш.
Кога млекото ќе зоврие, намалете ја температурата и постепено додавајте ја смесата со јајцата, мешајќи цело време. Гответе и мешајте додека не се појават грутки.
Натопете ја газата, па ставете ја во цедалка, а цедалката на тенџерето. Истурете го сирењето, а потоа исцедете го сирењето малку. Ставете помала цедалка внатре за да добиете поубава форма, а потоа исцедете дополнително, покријте со чинија и ставете нешто тешко, на пр. камен. За еден час сирењето е подготвено.
Во сутруката , истурете го сирењето, покријте го и чувајте го во фрижидер до седум дена.