in ,

СлаткоСлатко

Достоевски: По насмевката се препознава целиот карактер на човекот

Freedom of the open road.

„Смеата пред се бара искреност, а има ли искреност кај луѓето?
Смеењето бара невиност, а луѓето најчесто злобно се смеат.

Искрената и безопасна смеа значи радост, а има ли радост кај луѓето во денешно време и дали луѓето знаат да бидат среќни?

Радоста на човекот е неговата највидлива особина која најмногу го издава.

Потребно е долго време за да се запознаете нечиј карактер, но штом мажот барем еднаш искрено се насмее, ќе ви го покаже целиот негов карактер, веднаш како на дланка.

Само многу возвишен и среќен човек може да биде весел и да ги инфицира другите, т.е. да бидат неодоливо и добродушно весели.

Не зборувам за неговиот ментален развој, туку за неговиот карактер, за целиот човек.

На тој начин, ако сакате да го видите човекот и да ја запознаете неговата душа, не гледајте го како молчи или зборува или плаче, па дури и да се возбудувате од благородни идеи, туку гледајте го како се смее.

Ако добро се смее, знајте дека е добар човек.

Затоа, многу добро знам дека смеењето е најсигурниот тест на душата.

Погледнете го детето: само децата знаат да се смеат до совршенство и затоа се привлечни “.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote