in ,

Што?Што?

Наспијте се за четири часа – техника за спиење која делува кај сите

Според научниците, пет часа сон се доволни за да го зајакнат човечкото тело, да го зајакне и да добие нова сила. Но, за да наспиете за 4-5 часа, мора да ги следите принципите и правилата за спиење

Техника на РЕМ спиење

Експертите развија специјална техника за спиење, така што едно лице може да заспие за 4-5 часа и да чувствува наплив на сила и енергија во текот на денот.

Како функционира техниката на РЕМ спиење:

Опуштете се пред да заспиете (не можете да заспиете со сите ваши грижи и проблеми – одвојте 10-15 минути за тоа, а потоа размислете за нешто убаво или слушајте смирувачка музика).

Не оптоварувајте го стомакот пред спиење и не прејадувајте се ноќе (инаку телото ќе ја потроши целата своја енергија за варење на храната).

Користете специјални додатоци за спиење – релаксирачка перница со ароматични билки (хмељ е особено погоден за тоа), врзани завеси и чепчиња за уши, доколку е потребно.

Истуширајте се пред спиење (ова не е само средство за хигиена, туку и одлично „испирање“ на информации, впечатоци и емоции акумулирани во текот на денот – водата најдобро ги „отстранува“, опуштајќи го телото).

Спијте под топло ќебе (човек спие многу полошо на студ отколку на топло).

Развијте ја навиката на телото на 5-часовен сон (обично прилагодувањето на таков ритам се случува во просек за 1 месец).

Поставете си еден ден во неделата (по можност неработен ден), кога ќе можете мирно да спиете „следните неколку дена“, односно малку подолго од вообичаеното (8 часа).

Легнување пред 24:00 часот – во овој период, човечкото тело заспива побрзо и подобро (два часа сон после полноќ е еднакво на еднаш пред полноќ – нагласи Пол Браг).

Сите горенаведени правила за РЕМ спиењето ги земаат предвид, пред се, трите основни компоненти на квалитетен и здрав сон: организацијата на местото за спиење, условите за спиење и односот со него.

Извор: Стил.курир.рс

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote