in ,

СлаткоСлатко

„Победник е тој што прв се расплаче“: Бебињата се натпреваруваа во „сумо плачење“

Children held by their parents start their "Baby-cry Sumo" match, resumed for the first time in four years due to the Covid-19 coronavirus pandemic, at the Sensoji temple in Tokyo on April 22, 2023. (Photo by Philip FONG / AFP)

Неколку десетици расплакани бебиња се соочија едно со друго во традиционалниот јапонски ритуал „сумо плач“ за кој се верува дека им носи добро здравје на децата.

 

Фестивалот се одржа за прв пат по четиригодишна пауза поради пандемијата на коронавирус.

Во придружба на нивните родители, бебињата, облечени во традиционални церемонијални престилки за сумо борење, се натпреваруваа во храмот Сенсоџи во Токио.

Во тој ритуал не станува збор за напуштање на арената. Победникот е оној кој прв плаче.

За да ги охрабрат, возрасните шетаат околу нив носејќи демонски маски, надевајќи се дека ќе ги исплашат.

Можеме да откриеме колку е здраво бебето слушајќи како плаче“, изјави Хисае Ватанабе, мајка на осуммесечното бебе.

„Денес моето бебе можеби е претрупан и не плаче многу, но сакам да го слушнам нејзиниот здрав плач“, рече таа.

Ритуалот се одржува во храмовите низ Јапонија и привлекува голем број гледачи.

Претседателот на Туристичката федерација Асакуса, организатор на настанот, рече дека некои луѓе можеби мислат дека е страшно намерно да се плачат бебињата.

„Меѓутоа, во Јапонија веруваме дека и бебињата кои гласно плачат растат здрави“, вели Шигеми Фуџи.

Правилата варираат од регион до регион. Во некои места, родителите се надеваат дека нивното дете прво ќе заплаче, а во други региони, губитникот е првиот што плаче.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote