in

Што?Што?

Научници успеале да подмладат клетки на кожа за 30 години

Научници развиле метод кој може да го врати биолошкиот часовник на клетките на кожата за 30 години, создавајќи матични клетки од зрелите, кои би можеле да се користат за лекување на кожни болести во иднина, пишува Bloomberg.

 

Новиот метод, заснован на техниката која научниците ја користат за производство на матични клетки, го надминува проблемот со целосно бришење на идентитетот на клетките (знаците на старост) со запирање на репрограмирачкиот на дел од процесот.

Ова им овозможило на истражувачите да ја пронајдат прецизната рамнотежа помеѓу репрограмирањето на клетките, правејќи ги биолошки помлади, а сепак да можат да ја вратат нивната специјализирана клеточна функција.

Тие велат дека потенцијалните примени на оваа техника зависат од тоа што клетките не само што изгледаат помлади, туку и функционираат како млади клетки.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote