in

УбавоУбаво

Научниците открија црна дупка која се наоѓа најблиску до Земјата досега!

Астрономите открија, досега невидена црна дупка и оборија два рекорди со нивното откритие.

Имено оваа црна дупка е најмала досега откриена, но исто така и најблиску до нашата планета. Црната дупка, именувана „Еднорогот“, се наоѓа до џиновската ѕвезда В723 Мон и е одалечена од Земјата околу 1500 светлосни години.

Големината на Еднорогот е колку три наши Сонца. Претходната најмала откриена црна дупка беше за околу 10 проценти поголема од новооткриената. Научниците веруваат дека постојат црни дупки кои досега не се откриени, а се наоѓаат поблиску до нашата планета.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote