in ,

ТаженТажен

Научниците потврдија коронавирус кај две мачки

„Ризикот од пренесување на вирусот од животни на луѓе е мал во споредба со преносот од човек на човек. Сепак, како што се намалува бројот на човечки инфекции, станува сè поважно да се фокусираме на пренесување на вирусот на животните “.

 

Научниците од Универзитетот во Глазгов го потврдија присуството на корона вирус на две мачки, пренесува „Guardian“.

Мачките позитивни на kovid-19 покажале умерени до тешки респираторни проблеми, а научниците веруваат дека инфекцијата им била пренесена од нивните сопственици.

 

Истражувањето објавено во „Ветеринарна евиденција“ покажува дека нема докази за пренесување на инфекцијата од кучиња или мачки на луѓе.

Професорката Маргарет Хози вели дека е важно да се разбере инфекцијата на животните Сарс-КоВ-2.

„Ризикот од пренесување на вирусот од животни на луѓе е мал во споредба со пренесувањето од човек на човек. Сепак, како што се намалува бројот на човечки инфекции, станува сè поважно да се фокусираме на пренесувањето на вирусот на животните. Треба да разбереме дали животните изложени на вирусот можат да играат улога во пренесувањето на вирусот “, вели Хози.

Првиот случај на мачка со симптоми на инфекција со Сарс-КоВ-2 се појави во март 2020 година. Иако Ковид-19 не беше потврден преку тестови, мачката развила респираторни проблеми, поради што морала да биде заспиена во април. Дури по неговата смрт било утврдено дека станува збор за коронавирус.

Друга мачка која имала круна е шестгодишна сијамска мачка, чиј сопственик бил позитивен на ковид-19. За среќа, нејзините симптоми беа лесни и мачката се опорави.

Тестирањето врз животни е ограничено, но научниците истакнуваат дека овие резултати се важни за разбирање на пренесувањето на вирусот од животни на луѓе.

Заразените мачки не биле од иста раса, но живееле во различни домаќинства.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote