in

Научниците со помош на бактерии ќе го намалуваат загадувањето на планетата!

Микробилозите успеаја да откриат нов начин за остранувањето на микропластиката која ја загадува нашата околина, а тоа ќе го прават со користење на бактерии.

Бактериите се „лепат“ една со друга и на тој начин креираат супстанца наречена „биофилм“ што може да се види со голо око. Користејќи го биофилмот, научниците сега можат да ги залепат микропластиките кои се наоѓаат во нашата околина и не се видливи со голо око за полесно да бидат воочливи.

И покрај тоа што овие откритија сеуште се наоѓаат во раната фаза, оваа нова иновација може да донесе само позитивни работи за нашата планета, соопштуваат експертите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote