in , ,

Што?Што?

Не ја фрлајте косата од чешел – верувале или не, тоа може да им помогне на вашите растенија

Со растенија, вашиот дом сигурно изгледа многу поубаво и поживо, па не е ни чудо што тешко можеме да замислиме простор за живеење кој не е украсен со растенија. Јасно е и дека без малку напор, растенијата не можат да изгледаат убаво, а некои од нив дури нема да преживеат.

Ако не успеете да одгледувате здраво растение – земете ја косата што ви останала по чешлањето и додајте ја на растенијата. Верувале или не, косата ќе им помогне на растенијата да преживеат.

Хранливи материи

Ако не успеете во растенијата, ставете ги на соодветно место, сончево или засенчено, во зависност од видот на растението.

За жал, работата не застанува тука, затоа што мора да бидете сигурни дека растението добива доволно хранливи материи.

Можете да ги обезбедите со трансплантација на растението, но и со додавање на хранливи материи на неа.

Коса и растенија

Знаеме дека на четката или чешелот секогаш останува коса после четкањето, а веројатно ја фрлате кога ќе ја исчистите четката.

Но, треба да ја додадете таа коса на вашите растенија ако сакате тие да живеат подолго.

Косата делува како ѓубриво за растенијата, а причината е во тоа што содржи азот, неопходен за да преживеат растенијата. Веројатно не го очекувавте тоа.

Разбирливо е дека секој сака нивните растенија да изгледаат најдобро, но процесот не оди толку брзо.

Ископајте мала дупка во земјата и ставете ја косата од четката внатре, и таа коса не треба да се обојува неодамна, за да не навлезат хемикалиите во земјата.

Сепак, приказната не е завршува овде, бидејќи потребни се околу две години за да се ослободат активните супстанции од косата, но во овој случај, трпението се исплати.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote