in

Недостаток на храна во Северна Кореја: Кило банани чини 40 евра!

Цената на храната се зголемува во Северна Кореја, поради недостаток предизвикан од пандемијата.

И покрај тоа што Северна Кореја се карактеризира како релативно затворена држава, сепак мора да увезуваат голем број на производи од околните земји. Најголем дел од тие производи се прехрамбени.

Сега државата јавно соопшти дека се соочува со недостаток на таквите производи и дека за основните добра ќе мора да платите астрономски суми. Ким Јонг Ун призна дека ваквата криза е предизвикана од невремињата и од пандемијата. За едно кило банани, доколку се најдете во Северна Кореја, ќе мора да платите 40 евра.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote