in

СлаткоСлатко

Дали знаевте дека повеќето од нас неправилно ја држат чашата за вино?

Професионалниот сомелиер објасни зошто многу луѓе неправилно ја држат чашата за вино и на тој начин потенцијално го намалуваат уживањето во омиленото црвено или бело вино.

 

Кога станува збор за уживање во добра чаша вино, многумина од нас не би размислувале премногу за тоа како ја држат чашата, особено навечер кога само се релаксираме дома и никој не гледа.

Сепак, начинот на кој држите чаша вино значи многу повеќе. Неправилно држење на чашата може драматично да го наруши вашето искуство со пиење вино, влијаејќи на сè, од уникатниот вкус на грозјето до оптималната температура, пишува Mirror.

Сомелиерката Ана-Кристина Кабралес ги повика љубителите на виното да не ја прават вообичаената грешка да го фатат садот со чаша како да е шолја чај или топло чоколадо. Кабралес открил дека постојат три причини зошто треба да научите правилно да ја држите чашата за вино.

Зачувување на температурата на виното
Човекот ја пренесува топлината преку рацете, особено преку дланките, што значи дека е најдобро да се избегнува премногу контакт со кожата со чашата за вино за да не се влијае на температурата. Одржувањето на вистинската температура – ​​без разлика дали е бело или црвено вино – е клучно за постигнување на карактеристичниот профил на вкус на виното.

Одржување на сè чисто

Природните масла на вашите раце значат дека треба нежно да ракувате со чашата, особено ако јадете со прстите и потенцијално сте собирале секакви маснотии и остатоци од храна. Кабралес предупреди: „Не сакате истите тие масла или храна да завршат на работ од вашата чаша. Тоа ќе ја промени вашата перцепција за виното затоа што ќе ги соберете и тие ароми“. Непријатните дамки можат да го спречат и пијачот да ја открие и да ја цени вистинската боја на виното, важен и често занемарен фактор кога станува збор за дегустација.

Подобрување на вкусот

Правилно вртење на виното е клучно кога станува збор за подобрување на различните ароми, какви и да се тие, и добивање на целосно искуство за дегустација на вино. Се разбира, веројатно нема да ги добиете најдобрите резултати од центрифугата со држење на чашата како омилената шолја кафе на работа, а правилното држење на чашата може да ви даде многу поголема контрола.

Кабралес потоа сподели четири методи за држење чаша за вино со стебло, од кои секоја ќе се смета за совршено прилагодена за младиот и надежен аматерски сомелиери. Првиот метод вклучува држење на чашата кон дното на стеблото, фаќајќи ја меѓу палецот и показалецот, додека другите прсти се потпираат на дното.За вториот метод Кабралес советува стеблото да се стегне на дното, а за третиот им наредува на љубителите на виното да ја стискаат основата со палецот и показалецот. Четвртиот и последен метод е малку понапорен и вклучува држење на основата додека го ставате палецот на врвот и страната на показалецот на дното.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote