in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

Една нова студија откри изненадувачки ефект на црното чоколадо

Темното чоколадо долго време се сметаше за здраво, за разлика од млечното или белото чоколадо. Новото истражување сугерира дека може да ви помогне да согорите повеќе калории.

Темното чоколадо со 70 проценти и повеќе какао е богато со растителни соединенија наречени флавоноиди и флаваноли, кои се поврзани со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања, пишува Eat This, Not That.

Американското здружение за срце забележува дека некои истражувања покажуваат дека консумирањето на црно чоколадо е поврзано со помал ризик од инсулинска резистенција и висок крвен притисок.

 

Едно истражување во кое учествувале гојазни испитаници покажало дека консумирањето на црно чоколадо и сурови бадеми помага во намалување на нивниот „лош“ холестерол.

Други истражувања укажуваат на когнитивни придобивки како што се подобрување на меморијата и подобрување на расположението.

Иако некои експерти веруваат дека доказите за здравствените придобивки на црното чоколадо се уште се слаби, новото истражување додава сè поголемо истражување што може да ве охрабри да уживате во неколку коцки од омиленото темно чоколадо после вечерата.

Студија објавена во 2021 година во „International Journal of Exercise Science“ го тестирала влијанието на мала количина темно чоколадо врз потрошувачката на енергија на жените за време на одмор и вежбање.

Осумнаесет жени беа случајно распоредени во една од двете групи, на едната им дадоа 20 грама темно чоколадо, а на другата им беше дадена количина бело чоколадо прилагодена на калории што ја јадеа секој ден за 28 дена од студијата. Учесниците на студијата не биле свесни за фактот дека се тестира темно чоколадо, и дека белото чоколадо всушност се користи како плацебо.

Потрошувачката на енергија за одмор во двете групи (РЕЕ) и потрошувачката на енергија за вежбање (ЕЕЕ) се евидентирани пред почетокот на администрацијата на чоколадо и по 28 дена од нејзината потрошувачка. Вежбите вклучуваа возење велосипед во два различни интензитети.

Резултатите покажаа дека учесниците кои јаделе темно чоколадо забележале скоро 10% зголемување на метаболизмот во мирување (РЕ) во споредба со отсуството на зголемување на групата РЕЕ што примила бело чоколадо.

Сепак, црното чоколадо немаше никакво влијание врз трошењето енергија за време на кој било интензитет на циклусот.

Иако може да се претпостави дека кофеинот во чоколадото може да биде причина за зголемен метаболизам, истражувачите велат дека дневната доза на темно чоколадо, приближно четири коцки, била премала за неговата содржина на кофеин да има значајна улога во исходот.

Флавоноидите во темното чоколадо веројатно стимулираат метаболичко забрзување, велат истражувачите, сугерирајќи дека идните истражувања би можеле да ја откријат улогата на црното чоколадо во енергетскиот биланс и контролата на телесната тежина.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote