in ,

СлаткоСлатко Што?Што? СмешноСмешно УбавоУбаво НервозенНервозен

ПОЗНАТ ГОВАЧ ГО ОТКРИ РЕЦЕПТОТ ЗА ОРГИНАЛЕН ГУЛАШ: Со 1 состојка месото е меко како душа, а сокот вкусен.

Научете како да го направите највкусниот гулаш и која состојка го прави толку совршен.

 

Постојат различни рецепти за гулаш, кој се смета за едно од покомплицираните јадења. Сепак, со одредени кулинарски трикови, оваа работа ќе бара минимум труд, а покрај тоа, вкусот ќе биде неверојатен.

Готвачот Ивица Штрумл ја открива тајната на највкусниот гулаш.

Изборот на месо е најважниот дел од работата.

meso, sirovo meso

 

“Земете говедски врат. Рамото е добра алтернатива. Месото од бутовите ќе биде фиброзно и не толку меко. Кога пржете кромид, важно е да го почувствувате моментот кога ќе го додадете месото. На кромидот му треба густина, сладост и вкус кој нема нота на „варен кромид“. Значи, „Не смее да биде премногу кафена бидејќи нема да се распадне, ниту премногу светла затоа што нема да биде вкусна. Најдете ја средината, нешто како за рижото. Исечете го месото на поголеми коцки , можеби 5 см. Не е јадење за изложба, па ќе биде посочно.“ открива готвачот Ивица Штрумл и додава:

„Не отстранувајте ја маснотијата од месото, туку само мембраните и тетивите. Маснотиите ќе се стопат и ќе му дадат дополнителен „вкус“ на јадењето. Не штедете на вино. Ако, на пример, нарачате гулаш во Унгарија, тие ќе ви донесат супа од гулаш Австрискиот гулаш е поароматичен, но не значи потопол“.

Состојки:

  • 1 dcl сончогледово масло или свинска маст во иста количина
    1 кг говедско месо од врат, поголеми коцки
    0,5 кг кромид
    3-4 чешни лук
    половина лажичка ким
    4 ловорови листови
    1 магдонос

Подготовка:

Во тавче со дебело дно, по можност пошироко, загрејте ја маснотијата додека не почне да дими, но не дозволувајте да продолжи да дими. Додадете го исецканото месо и пропржете го на силен оган, па извадете го. На преостанатата маст додадете ситно сечкан кромид.

„Никогаш не мешајте, рендајте, блендирајте кромид или нешто слично за да ви изгледа полесно. Таквиот кромид има ужасен вкус во јадењата“, советуваше готвачот Штрумл и продолжи:

Кромидот пропржете го повремено мешајќи додека не порумени. Вратете го месото и измешајте и динстајте додека течноста не испари. Така сте го дехидрирале месото. Истурете го виното и варете додека не целосно испарува.Вкусот ќе остане.Сега го дехидриравте месото по втор пат.Додадете 2/3 од сечканиот лук и ситно ренданиот корен зеленчук,3 ловорови листови,мелена пиперка,сол и бибер.Зеленчукот ќе ја ослободи течноста , па оставете го повторно да испари. Ова е трета дехидрација. Дека целата течност испарила ќе знаете по звукот на пржењето“, откри тој.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote