in

СлаткоСлатко Што?Што?

КИНЕСКИ БИОЛОШКИ ЧАСОВНИК БЕЗ ГРЕШКА ПОКАЖУВА ШТО НЕ Е ВО РЕД ВО ВАШЕТО ТЕЛО: Еве како да откриете сами кој орган не работи како што треба!

Ако има некој проблем или нерамнотежа во вашето тело, на овој начин ќе дознаете.

Кинескиот биолошки часовник ги покажува интервалите во кои енергијата циркулира низ делови од нашето тело, а на секои два часа од денот е најсилен во одреден дел. Ако има проблем, симптомите ќе бидат најизразени во тој период.

 

Меридијаните се канали, како крвните садови, низ кои поминува животната енергија (прана, чи, чи ..) и истовремено влијае на правилното функционирање на целото тело и размената на честички во него. Постојат 12 главни меридијани и секој припаѓа на одреден орган по кој е именуван и кој ги одредува неговите функции. Тоа се меридијан на белите дробови, дебелото црево, желудникот, слезината, срцето, тенкото црево, мочниот меур, бубрезите, срцето, троен грејач, жолчното кесе и црниот дроб.

 

Според теоријата на јин / јанг, меридијаните се поделени во 6 парови – 6 јин и 6 јанг меридијани.

 

Јин меридијаните вклучуваат полни органи кои ги извршуваат функциите на собирање, складирање и преработка на храна и енергија во телото: белите дробови, слезината, срцето, бубрезите, срцето и црниот дроб.

 

Јанг меридијаните вклучуваат шупливи органи чија функција е размена, екскреција: дебело црево, желудник, тенкото црево, мочен меур, троен грејач и жолчен меур.

 

Според правилата на кинеската медицина и законот за ритам, секој меридијан што одговара на одредени органи и телесни функции, во циклус од 24 часа работи „со полна моќ“ 2 часа, додека 12 часа подоцна, исто така, 2 часа – одмара, т.е. има најниско ниво на активност.

 

Лекар по кинеска медицина прво ќе го праша пациентот во кое време од денот се појавуваат симптоми на болест или нарушување во телото. Со тоа, тие ќе знаат во кој дел од телото е проблемот, односно енергијата циркулира со тешкотии или каде има премногу енергија, што исто така не е добро.

 

Не е лошо да го следите биолошкиот часовник и да запишете во кое време од денот се појавуваат проблемите, како што се замор, болка и слично. Исто така, добро е да се забележи времето кога имате најмногу енергија и кога се будите во текот на ноќта – и тоа укажува на проблем со одреден дел од телото.

 

Максимално време на функцијата:

 

1 до 3 часа Црн дроб: (детоксикација, мускули и очи)
Од 3 до 5 часа белите дробови (кожа)
Од 5 до 7 часа дебело црево (асимилација, елиминација, кожа)
Од 7 до 9 часот стомак (лимфа, храна и варење)
Од 9 до 11 часот Желудник, ПАНКРЕАС (лимфа, храна и варење)
Од 11 до 13 часот СРЦЕ (артерии, циркулација на крв)
Од 13 до 15 часот Тенко црево (варење, асимилација, артерии)
Од 15 до 17 часот Бешика (коски, заби, елиминација, чистење)
Од 17 до 19 часот Бубрези (коски, заби, уши, филтрација, елиминација)
Од 19 до 21 часот СРЦЕВО ОТЧУКУВАЊЕ (стегање на крвните садови)
Од 21 до 23 часот ТРИПЛЕН грејач (терморегулација)
Од 23 до 1 час Жолчка (варење, мускули, очи)

 

Минимална функција или време за одмор:

 

Од 1 до 3 часа тенко црево (варење, асимилација, артерии)
Од 3 до 5 часа Бешика (коски, заби, елиминација, чистење)
5-7 часа бубрези (коски, заби, уши, филтрација, елиминација)
7 до 9 часа СРЦЕВО ОТЧУКУВАЊЕ (стегање на крвните садови)
Од 9 до 11 часот ТРИПЛЕН грејач (терморегулација)
Од 11 до 13 часот Жолчка(варење, мускули, очи)
13-15 часа Црн дроб(детоксикација, мускули, очи)
Од 15 до 17 часот белите дробови (кожа)
Од 17 до 19 часот Дебело црево(асимилација, елиминација, кожа)
Од 19 до 21 часот Желудник(лимфа, храна, варење)
Од 21 до 23 часот слезина, панкреас (лимфа, храна, варење)
Од 23 до 1 час СРЦЕ (артерии, циркулација на крв)

 

Кога еден орган е на својот врв на енергија, оној од спротивната страна на биолошкиот часовник (12 часа разлика) е на најниско ниво на енергија.

На пр. помеѓу еден и три часот црниот дроб го достигнува својот врв, а тенкото црево е на најниско ниво на енергија.

 

Затоа, ако јадеме доцна во ноќта, храната не се апсорбира добро во тенкото црево, затоа некои активности треба да се избегнуваат во време кога енергијата на органот вклучен во таа активност е најмала.

 

Ако има болести на вишок енергија што го оптоваруваат предметниот орган, тие покажуваат најсилни симптоми во тоа време и добро е време да се искористат средства за намалување на вишокот енергија.

 

Ако, напротив, погодените органи покажат слабост во тоа максимално време, тие треба да се зајакнат.

 

Природната медицина има мноштво средства што можат да се користат за интервенција во случај на вишок, како и недостаток на енергија, или акупунктура, хомеопатија, лековити билки, како и други средства.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote