in ,

Што?Што?

НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИЕ ВО ВСЕЛЕНАТА! Еве што е откриено за ЦРНИТЕ ДУПКИ – научниците изненадени!

Британските научници сосема случајно открија дека црните дупки имаат способност да вршат притисок во вселената, што се совпаѓа со предвидувањата на физичарот Стивен Хокин
Тој притисок е низок и негативен, што може да биде последица на т.н Хокинг зрачење.

Имено, Хокинг предвиде дека црните дупки емитуваат топлинско зрачење, поради што мора да имаат одредена температура, а тие исто така треба да се намалуваат со текот на времето.

 

Се разбира, ако им снема материјал за „хранење“.

– Нашето откритие дека црните дупки Шварцшилд имаат притисок и температура е уште повозбудливо, со оглед на тоа што беше целосно изненадување – рече физичарот и астроном Ксавиер Калмет од Универзитетот Sussex во Велика Британија.

Откривањето до каде стигнале Калмет и Кујперс може да ги редефинира црните дупки, пишува Index.hr

– Ако ја погледнете црната дупка само во рамките на општата релативност, ќе покаже дека во нејзиниот центар постои сингуларност во која законите на физиката како што ги знаеме мора да пропаднат. Се надеваме дека, кога теоријата на квантното поле е вклучена во општата релативност, би можеле да најдеме нов опис на црните дупки – додаде Калмет.

Тој и неговиот колега, физичар и астроном Фолкерт Кујперс, налетале на неговото откритие додека вршеле пресметки користејќи ја теоријата на квантното поле за да се обидат да го испитаат хоризонтот на настан од црна дупка.

Тие се обидоа да ги разберат промените во функционирањето на црната дупка што ја корегираат нејзината ентропија, мерка за прогресија од ред во хаос.

Неочекуваната големина е притисокот на црната дупка
Додека ги извршуваа овие пресметки, Калмет и Кујперс постојано наидуваа на дополнителна големина што се појавуваше во нивните равенки, сепак, им требаше извесно време да препознаат дека она што го видоа е всушност притисок.

– Моментот кога сфативме дека мистериозниот резултат ни кажува дека црната дупка што ја проучувавме имаше притисок, по месеци мачење со неа, беше многу возбудлив – рече Кајперс.

Тимот се уште не е сигурен што предизвикува откриениот притисок. Според пресметките, тој е негативен и мал, и изнесува -2Е -46 бари.

Од ова произлегува дека црната дупка се намалува, но засега не е јасно дали ова е последица на зрачењето на Хокинг.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote