in ,

Што?Што?

Затоа никогаш не треба да убивате пајак што го гледате во вашиот дом

Постојат неколку причини зошто никогаш не треба да убиете пајак што го гледате во вашиот дом.

Треба да се запомни дека повеќето од нив воопшто не се опасни, а некои јадат штетници и инсекти кои носат болести, меѓу кои и комарци. Во Африка постои и вид на пајак, наречен скокачки пајак, кој јаде исклучиво комарци полни со крв.

Се разбира, другите видови јадат и лебарки, молци итн. Значи, пајаците се корисни затоа што можат да придонесат за заштита на нашето здравје.

Истражувањето објавено во списанието The Science of Nature покажа дека сите пајаци во светот јадат помеѓу 400 и 800 тони инсекти и други мали животни годишно.

Неодамна е докажано дека пајаците играат важна улога во екосистемот. Имено, научникот Мартин Нифелер изјави дека пајаците глобално важат за намалување на бројот на инсекти и одржување на природната рамнотежа.

Во народната медицина се користеле пајакови мрежи за заздравување на раните и за намалување на крварењето. Современата медицина откри дека пајаковите мрежи се богати со антисептик вебицилин и витамин К, кој игра важна улога во згрутчувањето на крвта. Во некои земји се користи дури и за третман на срцева аритмија и Алцхајмерова болест.

Се разбира, сосема е природно некои луѓе да се плашат од пајаци, но и покрај тоа не треба да им наштетувате. Најдобро е да го фатите во контејнер и да го пуштите назад во природата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote