in , ,

СлаткоСлатко

„Никогаш не зборувај лошо за другите“ – 20 индиски правила на живот

Етичкиот кодекс на северноамериканските Индијанци може да не инспирира сите да направиме важни промени во размислувањето и живеењето…

1. Стани со сонцето и моли се. Молете се сами. Молете се често. Еден ден Големиот Дух ќе одговори на вашите молитви.

2. Бидете толерантни кон оние кои залутале. Незнаењето, гневот и љубомората доаѓаат од изгубени души. Молете се да се вратат на вистинскиот пат.

3. Најдете се себеси. Не дозволувајте другите да управуваат со вашиот пат. Тоа е само ваш начин! Другите можат да одат со вас, но никој не може да оди напред за вас.

4. Бидете внимателни кон гостите во вашиот дом. Послужете им ја најдобрата храна, понудете им најдобар кревет, бидете фер и праведни кон нив.

5. Не земајте го она што не е ваше, без разлика дали е од човечката заедница, природата или нечија култура. Не си го заслужил, ниту го добил. Не е твое.

6. Почитувајте сè на Земјата, и луѓето и животните и растенијата.

7. Почитувајте ги мислењата на другите, нивните желби и зборови. Никогаш не ги прекинувајте другите додека зборуваат, не се навредувајте, не исмевајте ги. Дозволете му на секој човек право на лично мислење.

8. Никогаш не зборувајте лошо за другите. Негативната енергија што ја испраќате, а сепак уживате во неа, ќе ви се врати многукратно.

9. Сите луѓе прават грешки. Секоја грешка може да се прости.

10. Негативните мисли создаваат болест на умот, телото и духот. Вежбајте оптимизам.

11. Природата не е наша, таа е дел од нас. Природата е дел од нашето глобално семејство.

12. Децата се иднината. Всадете им љубов во нивните срца, водете ги со мудрост и научете ги за животот. Кога ќе пораснат, дајте им простор да растат.

13. Избегнувајте да ги повредувате туѓите срца. Отровот на таа болка ќе ти се врати.

14. Секогаш бидете искрени.

15. Одржувајте рамнотежа. Менталното, духовното, емоционалното и физичкото јас мора да бидат подеднакво силни, чисти и здрави. Освежете го телото за да го освежите умот. Растете духовно за да ги лекувате емоционалните рани.

16. Свесно одлучете што ќе бидете и какви ќе бидете, како ќе постапувате и како ќе стоите зад вашите постапки. Бидете одговорни за вашите постапки.

17. Почитувајте ја приватноста и личниот простор на другите луѓе. Не се мешај во туѓи имоти, особено не во свети и духовни имоти. Тоа е забрането.

18. Бидете сигурни во себе. Не можете да се грижите и да им помагате на другите ако не се грижите за себе и ако прво не си помогнете себеси.

19. Почитувајте ги религиозните верувања на другите луѓе. Не ги присилувајте другите да веруваат во вашето.

20. Споделете ја вашата среќа.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote