in

Што?Што?

ДАЛИ СТЕ ЗНАЕЛЕ! Физичката активност го подобрува имунитетот и влијае на нивото на антитела!

Резултатите од новата студија на Универзитетот во Глазгов Каледонијан покажаа дека редовната физичка активност го зајакнува имунитетот, го намалува ризикот од болести и смртни случаи од заразни болести и значително ја зголемува ефикасноста на вакцинацијата.

Редовното вежбање ги зголемува шансите да имате повеќе антитела за 50 проценти отколку некој што е помалку физички активен, тврдат британски научници.

Веќе е познато дека физичката активност е еден од најефикасните начини за спречување на хронични заболувања, заедно со здравата исхрана и престанокот на пушењето. Студија од 2008 година покажа дека физичката неактивност е одговорна за повеќе од пет милиони предвремени смртни случаи секоја година.

Студијата на професорот Себастијан Частин, кој ја предводеше студијата, и неговите колеги од Универзитетот во Глазгов Каледонијан ги вклучија сите достапни докази што го поврзуваат влијанието на физичката активност и ризикот од морбидитет и морталитет од заразни болести како што се пневмонија, честа причина за смртност од ковид-19., за функционирањето на имунолошкиот систем и за резултатот од вакцинацијата.

Частин рече дека студијата е спроведена порано, на самиот почеток на пандемијата, така што не вклучува истражување поврзано со ковид-19, но тој тврди дека наодите се релевантни за одговор на моменталната пандемија.

„Нашите откритија се важно откритие за потенцијално дејствување и одговор на пандемиите во иднина“, рече Партин, додавајќи дека достапноста на вакцините дава надеж за наскоро прекинување на пандемијата.

Што покажа истражувањето?

Врз основа на шест одделни студии, вклучени повеќе од половина милион учесници, се покажало дека 30 минути вежбање, пет дена во неделата, го намалуваат ризикот од болест и смрт од заразни болести за дури 37 проценти.

Исто така, пронајдовме сигурни докази дека редовната физичка активност го зајакнува имунитетот. Преку 35 независни рандомизирани контролирани испитувања, се покажа дека златниот стандард за научни докази, редовната физичка активност резултира во покачени нивоа на IgA имуноглобулин.

Имуноглобулини (Ig), или антитела, се гликопротеински молекули кои се создаваат од имунитетниот систем како одговор на влегувањето на туѓа супстанца во организмот, или антигенот.

Постојат пет типа на молекули на имуноглобулин, од кои гама глобулинот е најширок, и се состои од пет подкласи на имуноглобулини, кои се најактивни во имунолошкиот систем, имено: IgA, IgM, IgG, IgE и IgD.

IgA се произведува на мукозните мембрани на цревниот и респираторниот тракт. Тајниот IgA се наоѓа во секретите на бронхиите, цревата, пот, солзи и колострум и ги штити цревните и респираторните патишта од вирусни инфекции.

Значи, ова се антитела кои ја покриваат мукозната мембрана на нашите бели дробови и другите делови од телото во кои можат да навлезат вируси и бактерии.

Частин потсетува дека редовната физичка активност го зголемува и бројот на ЦД4 + Т-клетки, кои се одговорни за предупредување на имунитетниот систем за „надворешен“ напад и за регулирање на неговата реакција на бактериите и вирусите.

Конечно, рандомизирани контролирани испитувања спроведени од Частин и неговите колеги покажаа дека вакцините се поефикасни доколку се даваат по програма за физичка активност.

Физички активна личност има дури 50 проценти поголема веројатност да развие повеќе антитела по приемот на вакцината отколку некој што не е физички активен.

Според научниците, ова знаење може да послужи како едноставен и ефикасен начин за владите и здравствените работници да ги охрабрат кампањите за вакцинација.

Како физичката активност го потиснува развојот на болеста?

Постојат три механизми што ја прават физичката активност ефикасен лек за заразни болести.

Пред сè, штити од ризик фактори за развој на тешки и фатални инфекции. Физички активните луѓе имаат помала веројатност да развијат дебелина, дијабетес, респираторни и кардиоваскуларни заболувања.

Епидемиолошките студии покажаа дека луѓето кои страдаат од овие состојби потешко ги поднесуваат ковид-19 и другите респираторни заразни болести.

Не треба да заборавиме дека физичката активност го намалува стресот и хроничното воспаление, што пак влијае на помалата веројатност за развој на инфекции со фатален исход. Повеќето смртни случаи од kovid-19 и пневмонија се резултат на неконтролиран инфламаторен одговор во организмот. И, конечно, ако сме физички активни, нашиот имунолошки систем е посилен и поотпорен.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote