in ,

Што?Што?

Нов вид медуза пронајден во Ровињ

Нов вид медуза од родот Aurelia е опишан и потврден со генетски методи од страна на научниците од Институтот за море и брег на Универзитетот во Дубровник, врз основа на поединец пронајден во Ровињ летото 2020 година.

Универзитетот во вторникот објави дека за време на престојот на нивните научници во Лабораторијата за еволутивна екологија на Центарот за морски истражувања на Институтот Руѓер Бошковиќ е пронајден нов вид на медуза, па откривањето на новиот вид е потврдено со генетски методи.

Видот го добил името Aurelia pseudosolida, а бил пронајден за време на масовното појавување на ребрата Mnemiopsis leidy и медузата од видот Aurelia solida.

Истражувањето беше објавено во списанието Water, а беше спроведено како дел од проектите SpaTeGen и DiVMAd финансирани од Хрватската научна фондација, што го спроведува Институтот за море и брег.

Според правилата на професијата, посочуваат од Универзитетот, целиот материјал врз основа на кој е опишан новиот вид мора да се чува во природонаучните музеи за да може да им биде достапен на други научници за идни истражувања, па медузата е зачувана во Природонаучниот музеј Дубровник.

Ова, забележуваат, е втор нов вид медуза опишан во последните десет години на Јадранот, по описот на видот Mawia benovici од 2014 година, именуван по хрватскиот планктолог и еколог Адам Беновиќ (1943-2011).

Екологијата на новоопишаниот вид, како и неговото потекло, сè уште се непознати. Со оглед на тоа што на Јадранот се повеќе се регистрираат нови видови организми како резултат на климатските промени, постои можност овој новооткриен вид медуза да е новодојденец на Јадранот, велат од Универзитетот во Дубровник.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote