in

Што?Што?

Научниците објаснуваат што ќе можеме да јадеме по можна нуклеарна војна!

Направивме изненадувачко откритие. Ако морските екосистеми се здрави на почетокот на војната, рибите можат да послужат како витален глобален извор на храна во итни случаи во криза “.

Научниците кои ги проучувале глобалните ефекти на риболов откриле дека по нуклеарната војна, итното снабдување со храна во светот може да формира морска храна. Но, ова бара крај на прекумерниот риболов, што во моментов прави притисок врз океанскиот живот.

Професорот Ерик Галбрајт, еден од авторите на студијата објавена во престижната научна публикација ПНАС и кандидат за доктор по аквакултура, Ким Шерер, ги опиша своите наоди во една статија во „Разговорот“

Нуклеарна проба јазовец на 18 април 1953 година (Национална управа за нуклеарна безбедност / канцеларија за градежни работи во Невада)

Истражувачите изјавија дека можната нуклеарна војна ќе има негативно влијание врз рибите, иако не толку лошо како што првично се сметаше:

Направивме изненадувачко откритие. Доколку морските екосистеми се здрави на почетокот на војната, рибите можат да послужат како клучен глобален итен извор на храна во време на криза.

Како нуклеарната војна ќе влијае на океаните?

Симулирајќи ги резултатите од низата сценарија за нуклеарна војна, истражувачите открија дека планктонската фотосинтеза во морињата ќе се намали, а растот на рибите ќе се забави во студените и темни услови предизвикани од вулканските ерупции предизвикани од војната:

Галбрајт и Шелер напишале: „Исто како што луѓето се погодени од забавување на растот на растенијата на копно, така и рибите ќе останат гладни од падот на алгите во морето“

Најголемото воено сценарио што го проучувавме беше помеѓу САД и Русија. Оваа војна ги намалува глобалните производи за риболов до 30 проценти.

Влијанијата ќе се разликуваат по региони, а риболовот во високи географски широчини (каде што има најголем недостиг на земјоделски култури) исто така ќе се соочи со најнеповолни влијанија.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote