in

ТаженТажен

Од здраво дете од предучилишна возраст до болен основец: Како родителите ги уништуваат децата

Поради екрани, мобилни телефони, играње игри, лоша исхрана, претешки училишни чанти и недоволна физичка активност, нашите деца од предучилишна возраст кои се запишуваат во образовна институција со рамни стапала, очила и други помали проблеми, до осмо одделение стануваат загрижувачки дебели деца, со ‘рбетот и вратот и претерано развиените палци во споредба со другите прсти.

 

„Нашите деца од предучилишна возраст се здрави, бидејќи додека децата се мали и под надзор на родители и наставници, кои се грижат за нивната исхрана, начинот на кој го поминуваат денот и слободното време, се е во ред. Идните шампиони навистина имаат рамен ѓон, но тоа не е причина да се грижите премногу. Едноставно тоа е последица на модерното време, децата веќе не одат боси како порано. Ниту има многу деца со искривен рбет, но за жал кога ќе тргнат на училиште и ќе почнат секојдневно да носат претешки за нив ранци, се јавуваат проблеми и виткање. Во постарите одделенија од основното училиште, голем број деца, дури и половина од одделението понекогаш имаат сколиоза или цервикална лордоза, поради прекумерната употреба на технологија, поточно мобилни телефони и компјутери, кои предизвикуваат да го поминуваат времето во неприродна положба. , односно неправилно да седат и да ги виткаат вратот и кичмата, што понекогаш трае со часови без пауза“, објаснува за nova.rs д-р Јелена Митровиќ, началник на педијатрија во Здравствениот дом Чукарица.

Најопасниот здравствен проблем се јавува во основно училиште.

„Сериозен здравствен проблем кој се почесто се јавува во текот на школувањето е дебелината, а денес имаме загрижувачки број на ученици со прекумерна тежина. Јадат брза храна, не носат здрави оброци од дома, не спортуваат доволно, не се движат колку што треба, а нивната исхрана е многу сомнителна. Децата од предучилишна возраст се уште се под надзор на нивните родители, но штом тоа се промени, се појавуваат здравствени проблеми, а прекумерната тежина е една од посериозните“, вели д-р Митровиќ.

Сепак, педијатарот Саша Милиќевиќ вели дека дебелината и бројните здравствени проблеми се јавуваат уште пред да тргнат на училиште, а од прво одделение наваму само се влошуваат.

„За жал, здравствената состојба на децата од предучилишна возраст, а особено од училишна возраст, од година во година е се полоша и полоша. Дебелината е во пораст, а со тоа и дијабетесот, рамните стапала и астмата. Децата јадат премногу слатки, пијат сокови, а во градинка се јавува прекумерно дебелеење, проблеми со никнувањето на забите и алергиски реакции. Кога ќе тргнат на училиште многу брзо се појавува искривен рбет и сколиоза, а голем број деца имаат и кратковидост. Главниот поттик за сето ова е токму дебелината, бидејќи децата минимум време поминуваат надвор, а максимум со компјутер и мобилен телефон“, вели д-р Милиќевиќ за Нова.рс.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote