Пржењето мелено месо може да трае долго, бидејќи обично се ослободува многу вода, а со долго динсатње, говедското или свинското стануваат гумени.
За да се избегне ова, искусните домаќинки прибегнуваат кон малку познат трик, а тоа е користење сода бикарбона.
Потребно е да се попрска третина лажичка сода бикарбона на околу половина килограм месо и нежно да се промешува, а потоа да се остави да отстои околу 15 минути. Потоа пржете го месото во тава на среден оган.
Повремено мешајте и за кратко време ќе видите дека месото е пржено без вишок течност. Трикот е во едноставна хемиска реакција – сода бикарбоната ја зголемува pH вредноста на месото и со тоа спречува премногу силно врзување на протеините во месото. Благодарение на тоа, вишокот вода не се исцеди. Затоа месото останува меко, и добива убава кафеава боја.
Може да го нанесете и на месо исецкано на парчиња, како на пример гулаш. Пресметајте дека на сецканото месо му треба малку повеќе сода бикарбона – околу 1 лажичка за фунта. Не е лошо прво да се измеша сода со неколку лажички вода, бидејќи така полесно ќе се шири на месото.
Почекајте петнаесет минути и потоа гответе го месото според рецептот. Не го продолжувајте овој пат, бидејќи подолгото дејство на сода бикарбона нема да го зголеми нејзиниот ефект.
Коментари
Loading…