in , ,

СлаткоСлатко

ОПРА ВИНФРИ – КОГА НАПОЛНИВ 50 ГОДИНИ ДОБИВ 1 СОВЕТ: Порака за жени што ги отвора очите

Справувањето со процесот на стареење е предизвик за многумина и често сме опкружени со очекувањата на општеството да останеме млади засекогаш. Многу производи се пласираат на пазарот во смисла на забавување на стареењето, отстранување на знаците на стареење, многу слики на социјалните мрежи велат – „Сакам да останам млад“, а некои луѓе потпаднале под овој страв и често кажуваат лаги колку години имаат.

Опра Винфри, водителка и мотивациски говорник, често зборува за тоа како стареењето може да биде прекрасен процес во кој уште повеќе се запознаваме себеси, можеме да научиме повеќе и да откриеме некои нови слободи и убавини на животот. Додека се соочи со стареењето и влегуваше во средните години, таа доби важен совет од активистката Маја Анџелоу – „Кога наполнив 50 години, мојата драга пријателка Маја Анџелоу сè уште беше жива и ми рече: „Душо, 50-тите се сè. она што сакаше да бидеш. Тоа е се што мислевте дека можете да направите. Тоа е тоа. Влези. Зошто сеуште не си тука“.

 

Опра постојано истакнуваше дека новата ера на животот може само да го подобри нашиот живот.

„Во култура каде што сè е против стареење, секој производ е производ против стареење, сè што треба да јадете е нешто против стареење. Целата култура е поставена да ви каже што е најубавото, а ние „Окружени сме со овие прекрасни дрвја што буквално стануваат подобри со возраста. Мислам дека сите стануваме подобри со возраста – културата е поставена да ни каже, во нашето конкретно општество, дека ова е погрешна работа“. – објасни Опра Винфри.

Таа ги додаде следните лекции кои вреди да се запаметат – „Секоја година треба да научи нешто вредно; дали ќе ја добиете лекцијата зависи од вас. Секоја година ве приближува до манифестирање на целото и исцелено себе. Јас го славам. Го почитувам. Го држам со почит. И јас сум благодарен за секоја возраст во која сум благословен да бидам“.

Затоа, следниот пат кога ќе размислите за стареењето, брчките, животните промени во средната возраст, потсетете се дека ова можеби е една од најубавите станици на патувањето наречено живот. Искористете го прекрасното време што ви е дадено и набљудувајте го со голема благодарност.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote