in

ОВА МОРА ДА ГО ЗНАЕТЕ! Невролозите објаснуваат зошто оревите се толку добри за здравјето на нашиот мозок!

За оние кои страдаат од мигрена, диетата богата со ореви (омега-3 масни киселини) може да ја намали фреквенцијата и сериозноста на главоболките, велат невролозите.

Ако треба да изберете една од храната што ја подобрува функцијата на мозокот, вели брачниот пар невролози д-р Дин и Ајеши Шерзаи, тие би ја одбрале онаа што е богата со незаситени масни киселини, минерали и витамини – ореви.

„Оревите засега се најучени ореви и сигурно знаеме дека се неверојатен извор на полинезаситени масти, многу важни за работата на крвните садови кои снабдуваат разни делови од нашиот мозок со кислород и хранливи материи“, објаснуваат невролозите.

Една неодамнешна студија покажа дека полинезаситените масти (особено омега-3 масните киселини) можат да го намалат стресот, а друга студија вели дека диетата богата со омега-3 масни киселини исто така може да помогне во одржување на здрава емоционална рамнотежа и позитивно расположение.

Исто така, за оние кои страдаат од мигрена, диетата богата со омега-3 масни киселини може да помогне во смисла дека може да ја намали и фреквенцијата и сериозноста на главоболките.

„Студиите покажаа дека луѓето кои редовно јадат ореви имаат поздрав мозок, со помала веројатност да страдаат од каква било форма на деменција“, изјавија невролозите за „Mind Body Green“, додавајќи дека јаткастите плодови содржат и многу хранливи материи и минерали што му се потребни на мозокот: како: селен, магнезиум и калиум.

Лесно е да се внесат ореви во исхраната, имајќи предвид дека тие често се наоѓаат во рецептите и за солени јадења и за десерти.

Путерот од орев е исто така добар. Само додадете една лажичка во главното јадење или ужина.

За здрав мозок, невролозите препорачуваат по неколку ореви на ден.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote