in

УбавоУбаво СлаткоСлатко

ОРИГИНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА САРАЕВСКИ ЌЕБАПИ: Највкусниот специјалитет од скара, а тајната е во мешавината на 3 вида месо!

 

Најпознат специјалитет на скара, чисто месо, без адитиви и засилувачи на вкусот! Ќе знаете дека добро сте ги испечиле ако месото е затемнето однадвор, а одвнатре остане светло розево!

Тие се највкусни кога се сервираат со лепињи и кромид!

 

Состојки:

  • 3 кг говедско месо од ребро
  • 1 кг говедски врат
  • 1 кг јагнешко месо од ребро
  • 75 гр јодирана сол
  • 5 гр пипер во прав
  • 5 гр лук во прав

Подготовка:

Исечете го месото (не отстранувајте ја маснотијата) на коцки, додајте сол, бибер и лук во прав. Измешајте сè добро и оставете го во фрижидер 24 часа. Потоа мелете двапати и оставете да отстои уште 24 часа во фрижидер. За обликување на ќебапите, најдобро е да користите преса затоа што на тој начин ќе бидат компактни, така што маснотиите и сокот ќе останат во внатрешноста на ќебапите. Подмачкајте ја решетката на скара со јагнешка или говедска маст и печете ќебапи.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
1 Comment
Најстар
Најново Најгласани
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари
Не сум толку гладен
Не сум толку гладен
3 месеци пред

Договорено, 5кг ќебапи ќе спремиме за ручек.

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote