in

ТаженТажен

Ослободете се од 10 огромни извори на стрес. После ова ќе се чувствувате подобро!

Од што би се откажале ако некој ви понуди да ги фрли сите ваши извори на стрес во некоја магична корпа за отпадоци?
Клучот за борба против стресот не е да работите понапорно на ситуација која ви носи непријатност, туку да бидете подготвени да работите помалку. Одредени работи што ги правите во животот само ја отежнуваат ситуацијата, а кога прибегнувате кон такво однесување, всушност долевате масло на огнот. Во стресни ситуации кога сте обземени од грижи, олеснете си со менување на овие десет работи:

1. Ослободете се од потребата да ги задоволите другите.

2. Престанете да се расправате.

3. Не се чувствувајте дека треба веднаш да реагирате на се, некои работи можат да почекаат.

4. Дозволете си да бидете недостапни за другите кога чувствувате потреба да го направите тоа. Во ред е некогаш да одбиете покана за дружење.

5. Престанете да верувате дека ви треба само едно нешто што го немате, за да бидете посреќни и поуспешни. Не е точно дека постои само една работа чија моќ е толку голема што владее со вашиот успех и неуспех. Секогаш има друга шанса.

6. Контролирајте ја желбата за фалење. Има луѓе кои ќе те видат онакви какви што навистина си без да мора да им се докажуваш. Вие сте единствените вистински!

7. Престанете да се обидувате да бидете прифатени од сите. Не секој ќе ве прифати и тоа е во ред. Ваша задача е да откриете што е тоа и да го донесете.

8. Запомнете дека не мора да го знаете секој детал. Животот понекогаш функционира на мистериозен начин.

9. Отфрлете ја идејата дека треба да бидете совршени. Секому му се случуваат грешки. Во ред е некој да биде сведок на вашето лудило.

10. Не ставајте дополнителен стрес на себе, сметајќи се себеси одговорни за сите луѓе околу вас. Верувајте дека ќе им помогне милостивата универзална сила на љубов и правда која е иста за сите. Давате поддршка и да им помагате на другите е прекрасно, но кога ќе почне да предизвикува стрес, време е да ја оставите ситуацијата да тече сама.

Кога ќе се намалите под товарот на стресот, отфрлете дел од тој товар и ќе добиете нов жар, свежа енергија, ќе бидете поотворени и поизразени. Со оваа нова енергија, можете да им помогнете на повеќе луѓе.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote